ANNONS

Ris och ros till idé om utlottade skolplatser

Förslaget om lottning syftar till att göra skolan mer likvärdig.
Förslaget om lottning syftar till att göra skolan mer likvärdig.
Skolborgarrådet Olle Burell (S) tror på idén så länge det gäller friskolor.
Skolborgarrådet Olle Burell (S) tror på idén så länge det gäller friskolor.
Åsikterna bland Stockholmspolitikerna går isär när det gäller skolkommissionens förslag om lottning till skolplatser.
Skolborgarrådet Olle Burell (S) är positiv medan oppositionen är starkt kritisk.
ANNONS

På torsdagen hölls en presskonferens om Skolkommissionens betänkande om att göra den svenska skolan mer likvärdig. Det för Stockholms mest brännheta förslaget är att lotta ut platser till populära skolor som har fler sökande än platser. Det här föreslås både i friskolor och till högstadiet i kommunala grundskolor.

Skolborgarrådet Olle Burell (S) tycker att idén är bra när det gäller friskolor med kötid.

– Lottning är i alla fall bättre än kö. De friskolor som väljer att ha kötid medverkar egentligen till en diskriminering av väldigt många barn, eftersom det gäller att dina föräldrar har koll på skolan redan när du är bebis, säger Olle Burell som betonar att förslaget måste utredas vidare.

Däremot vill han inte se lottning som urval till kommunala skolor, där det i dag är den relativa närhetsprincipen som avgör.

– Jag vill titta på alternativ där vi som kommun skulle få skapa skapa skolkedjor, och kunna erbjuda en F-9-garanti. Så redan när du placerar ditt barn i förskoleklassen så vet du att den här F-6-skolan, den leder vidare till ett visst högstadium. Då kan du ju ha flera F-6-skolor där alla barnen går till samma högstadium. Och på så sätt blir det en blandning av elever, säger Olle Burell.

Detta går inte att göra med dagens lagstiftning.

– När du slutar sexan har du ingen förtur till den här högstadieskolan utan då är det fritt sök igen. Och jag får ju brev från föräldrar just på våren som är olyckliga över att deras barn som slutat sexan inte kommer in på samma högstadium som klasskompisarna. Och det är ju för att vi som kommun inte har rätt att ordna den här kedjan.

Oppositionen kritisk

Från oppositionen är det betydligt mer kritiska tongångar till förslaget om lottning. Att göra skolan till ett lotteri ökar inte kvaliteten, menar Moderaterna.

– Skolkommissionen förslag är social ingenjörskonst som kommer att få negativa effekter på den svenska skolan, säger oppositionsborgarrådet Cecilia Brinck (M) i ett pressmeddelande.

ANNONS

Inte heller Liberalernas oppositionsborgarråd Lotta Edholm gillar tanken på lottning.

– Med lottning blir det i princip oförutsägbart för föräldrarna var eleverna ska gå, säger hon i pressmeddelande.

Även Erik Slottner (KD) anser att Skolkommissionen tänker fel.

– Det finns gränser hur stora övertramp man kan ta i ivern att öka jämlikheten. Lottning till skolor är ett sånt, skriver han på Twitter.

Läs mer:

Skolkommissionen öppnar för lottning