Nej till utökad övervakning

Arkivbild, simmare i Huddinge simhall.
Arkivbild, simmare i Huddinge simhall.
Medley ansökte om kameraövervakning i nio simhallar i Stockholms län men bara Vilunda och Säby i Salems kommun som fick tillåtelse. Men förvaltningsrätten sätter ner foten för utökad övervakning.

Efter stölder och hot ansökte Medley om tillstånd för kameraövervakning i Vilundahallen i augusti 2016. Men medan länsstyrelsen godkände övervakning med två kameror vid kassan avslog de ansökan om kameror vid foajén, en korridor och förvaringsskåp.

Medley hade även sökt tillstånd för kameror inne på simhallar i Sollentuna, Täby, Danderyd, Salem, Huddinge och Nacka. Ansökningarna kom in efter att Länsstyrelsen meddelat att de skulle inleda tillsyn mot flera simhallar i länet 2016 just med avseende på övervakning.

– För att få tillstånd för kameraövervakning måste simhallen kunna visa på en särskild utsatt för brott och inte hänvisa till att simhallar generellt är utsatta, säger Linnea Tegernäs på länsstyrelsen Stockholm.

Av totalt 25 kameror som bolaget ansökt om fick man bara tillstånd för tre: en i Säby sim- och sporthall i Salem och de två i Vilundabadet.

– I de simhallarna har man kunnat visa att de har förekommit brott genom polisanmälan eller skriftlig dokumentation. Däremot har man inte kunnat visa det för alla platser som man har ansökt om tillstånd för, säger Tegernäs.

Frågan togs vidare till förvaltningsrätten. I sina överklaganden skriver företaget att man ”generellt utsatts för rån, hot, och andra brott” och sedan en tid upplever ”problem med kraftigt ökade antal sexuella övergrepp och ofredanden på olika badanläggningar”.

Det hjälpte inte. I samtliga fall gick förvaltningsrätten på länsstyrelsens linje och avslog överklaganden. För Vilundabadet innebär det att de har fortsatt rätt till kameraövervakning vid kassorna men inte på andra ställen.

– Badhus är en plats för rekreation där folk vill slappna av. Besökare ska kunna utgå från att man inte blir övervakad. För att få tillåtelse till kameraövervakning bör det kunna visas att övervakningskameror kan förebygga brott bl.a. genom att visa att aktuell plats för övervakning har varit utsatt för brottslighet. Men här har man inte kunnat visa det, säger Erik Mellstrand, rådsman som dömt i målet.

Fakta

Incidenter från olika simhallar

Vilundabadet i Upplands Väsby:

”Sökanden har uppgett att det inträffat ett 20-tal stölder från klädskåp och olaga intrång på anläggningen. Personalen uppges också ha utsatts för hot.”

Mörbybadet i Danderyd: 

”Sökanden har uppgett att det inträffat ett tiotal stölder från klädskåp på anläggningen där bilnycklar, bilar, datorer, telefoner samt andra saker stulits. Det finns dock inga uppgifter om att stölder skulle ha inträffat inom de övervakningsområden som sökanden faktiskt tänker övervaka.”

Sollentuna sim- och sporthall:

”Bifogat 10 anmälda brott 2015, men inte där kamerorna ska sitta”.

Skogåshallen, Skogås

”Under våren år 2016 uppges det ha förekommit stölder av främst jackor vid matcher i sporthallen. Det ska också ha förekommit bråk utanför entrén till anläggningen samt inbrottsförsök och skadegörelse.” (…)

”En tjej ska ha låst in sig på en toalett och blivit efterföljd av ett gäng killar och tjejer som skrek fula saker och försökte bryta upp dörren.”

Källa: Länsstyrelsen, Medley