Min lokala hjälte

Tillåtet affischera på stadens elskåp

Stans konsertarrangörer och andra kulturutövare får fortsätta att affischera på elskåpen. Efter ett oväntat beslut i förra veckan förlängs nu ett försök med snäppramar på skåpen.

I praktiken kanske beslutet inte gör så stor skillnad, för affischer om konserter och andra kulturevenemang har länge varit en del av gatubilden. Oavsett om de varit lagliga eller ej.

För att på något sätt få kontroll över den vildvuxna flora av affischer som gläder vissa och irriterar andra satte trafikkontoret på försök upp så kallade snäppramar.

Men tjänstemännen blev inte nöjda med resultatet. Mängden illegala affischer har inte minskat, snarare tycker tjänstemännen att snäppramarna har dragit till sig ännu mer otillåten affischering. De tycker också att det blir svårare att arbeta mot illegala affischer och klotter när vissa affischer ska tillåtas.

Tjänstemännen hänvisar till stadens avtal med Fortum där bolaget inte har rätt att ha reklam på sina anläggningar. Och till att det finns både stolptavlor, reklamvitriner och ett försök med digitala vitriner som passar bättre för kulturreklam.

Tjänstemännen gillar inte heller att affischerna hamnar i vägen för gatuarbeten. Å andra sidan har bolaget som sköter ramarna uppgett att trafikkontoret klagat på att ramarna blivit förstörda av gatuarbeten.

Den långa listan med argument bet dock inte på Folkpartiets Mark Klamberg, som otippat lyckades få med sig resten av alliansen på att förlänga försöket. Detta trots M:s traditionella motstånd mot grafitti och annat som kan anses göra stan mindre prydlig. Därmed ska nu avtalet mellan staden och Forum förhandlas om, så att det formellt blir tillåtet med affischer på elskåpen.

Fakta

Snäppramar – så funkar de

Snäppramarna sitter på drygt 1 000 elskåp över hela stan och sköts av fem personer.

Företaget som har hand om dem sköter såväl produktion av affischerna som att de kommer upp.

Försöket skulle ha avslutats i förra veckan men har nu förlängts på obestämd tid.