Min lokala hjälte

Tillåtet att cykla mot enkelriktat på 200 platser

Nu ska cyklarna få köra mot enkelriktat i innerstan.
Nu ska cyklarna få köra mot enkelriktat i innerstan.
Nu gäller det att se upp lite extra i trafiken - cyklister ska få cykla mot enkelriktat. Nu börjar staden ett stort arbete med att skylta om i 200 av innerstans kvarter.

Det ska bli tillåtet med dubbelriktad cykling på gator där det är enkelriktat för motorfordon. Omskyltningen har redan smygstartat i delar av stan, och i november 2015 skrev Mitt i Vasastan om att de nya skyltarna på Upplandsgatan ställt till det för trafikanter. Tidigare i år har staden också anpassat 50 kvarter på Kungsholmen.

I september kommer 200 nya kvarter i innerstan att skyltas om. Syftet är enligt staden att det ska bli smidigare att cykla i stan och att cyklister lättare ska kunna komma till och från cykelpendlingsstråk.

– När vi inför en sådan här förändring är det viktigt att trafikanter blir uppmärksamma på att man delar gatuutrymmet och möts på nya sätt i trafiken. Exempelvis kommer cyklister kunna köra ut från gator där det inte tidigare varit möjligt att cykla ut till en anslutande gata, säger Per-Åke Tjärnberg som är projektledare i ett pressmeddelande.

Vägmärken kommer att bytas ut och markeringar i gatan kommer att målas. Gatorna har valts ut för att de är tillräckligt breda och har max 30 kilometer i timmen som hastighetsgräns.

Fakta

Regleringen kommer genomföras under september enligt följande tidplan

Augusti/september v.35 City

September v.36 Vasastan

September v.37 Östermalm

September v.38-39 Södermalm

Källa: Trafikkontoret Stockholms stad