Staden avråder inte längre från bad i Långsjön

Långsjöbadet Långsjön Älvsjö
De nya proverna visar att Långsjöbadet har tjänligt vatten.
Miljöförvaltningen avråder inte längre från bad i Långsjön. Detta efter att de nya vattenproverna visat att vattnet är tjänligt, men med en något förhöjd halt av bakterier.

Älvsjö stadsdelsförvaltning avrådde den 25 juli från bad efter risken för att avloppsvatten skulle rinna ut vid Långsjöbadet. Avrådan gällde i väntan på resultatet från de nya proverna som miljöförvaltningen tagit på torsdagen.

I dag, måndag 29 juli, visar den nya provtagningen att badvattnet inte är otjänligt och avrådan från bad gäller inte längre. Vattnet är nu ”tjänligt med anmärkning”, vilket innebär något förhöjda bakteriehalter, skriver Älvsjö stadsdelsförvaltning på sin Facebooksida.

– Det är något förhöjda halter, men det räknas inte som otjänligt enligt det gränsvärde som finns, säger Kajsa Pärke, samhällsplanerare.

Trasig avloppspump

De förhöjda bakteriehalterna i badet som ledde fram till avrådan ska ha berott på en trasig avloppspump i närheten av stranden.

– Det var någon pumpstation som inte fungerade som den skulle och fastighetskontorets entreprenör åtgärdade det när de fick in anmälan, säger Kajsa Pärke.

Hon tror att det kan röra sig om samma pump som ställde till det för drygt en månad sedan, den 20 juni, men vet inte exakt vad som orsakade felet. Då tvingades staden också att avråda från bad i nära två veckors tid.

– Man får hoppas att det inte händer igen. Det är jättetråkigt, speciellt när det är fint väder, säger Kajsa Pärke.