Keya är tillbaka efter sin timeout

Husbysonen Keya Turan är tillbaka och aktuell med sitt andra album: #DÖDVINKEL.
Husbysonen Keya Turan är tillbaka och aktuell med sitt andra album: #DÖDVINKEL.
Keya har mognat både som människa och artist sedan debutalbumet.
Keya har mognat både som människa och artist sedan debutalbumet.
Husby betyder mycket för Keya, som valde att göra intervjun på Folkets Husby.
Husby betyder mycket för Keya, som valde att göra intervjun på Folkets Husby.
Det har varit tyst kring Husbyrapparen Keya sedan han slog igenom 2015.
Han valde att ta timeout för att fokusera på sig själv.
Men nu är han tillbaka med sitt andra album – #DÖDVINKEL – en känslosam comeback med texter rakt från hjärtat.

Efter det kritikerrosade debutalbumet “Nyanser av blå” som släpptes 2015 har Keya gjort turnéer, haft framgångsrika låtar som “Dagny” och “Leyla” samt medverkat i program som Fångarna på Fortet och TV4:s musikprogram Lyckliga Gatan.

Allt snurrade på väldigt snabbt och Keya valde att hoppa av karusellen en tid för att fokusera på sig själv, sitt jobb och sina studier.

– Jag behövde bygga upp mig själv både psykiskt och fysiskt, säger Keya Turan, som Mitt i träffar på Folkets Husby för en intervju.

Jag behövde bygga upp mig själv både psykiskt och fysiskt

Den 4 maj släpps hans andra album #DÖDVINKEL, som han har skapat tillsammans med producenten och låtskrivaren Amr Badr. Den nya skivan är utlämnande och personlig, med mycket känslor. En av de sista låtarna, Sista natten i Borås, är en lite drygt 10 minuter lång berättelse som kommer rakt från hans hjärta.

I låten summerar han allt som varit de senaste åren, samtidigt som det är en kärleksförklaring till hans mamma och även hans pappa.

– Det är en sann berättelse när jag sitter i bilen på väg från Borås. Den kvällen blir ett startskott i en process om att hitta mig själv och den handlar om vad som tyngde mig i den stunden, berättar Keya.

Engagerad i Husby

Redan när Mitt i träffade Keya första gången i samband med släppet av debutskivan pratade han mycket om att vara en god förebild för kidsen i Husby. Då valde han att lägga första spelningen i Husby, rätt tidigt på dagen så att barnen och ungdomarna skulle kunna komma.

Sedan dess har det hunnit hända mycket i stadsdelen. Det dödliga våldet har eskalerat. Keya är en av Husbyborna som har ett enormt engagemang i sin stadsdel.

I en av låtarna på nya skivan rappar han om vikten av att skaffa sig en utbildning. Själv pluggar Keya sociologi och pedagogik och är inne på sista terminen innan han är klar.

– Jag älskar det här området och kan jag göra något för Husby på mitt sätt så är det bra, som till exempel att visa att man kan skaffa sig en universitetsutbildning.

Hittat tillbaka till basketen

Det är inte bara musiken han har tagit upp igen. Han har även hittat tillbaka till basketen (Keya spelade på elitnivå tidigare) och har startat upp ett nytt lag – Husby Lions, som redan drar storpublik.

– Basketen betyder otroligt mycket för mig. Jag behöver rutinerna och träningen och gemenskapen i laget.

Första skivans titel ”Nyanser av blå” anspelar på Husby och hans farmor, som är den enda i hans släkt vars ögon är blå. Han har vuxit upp med sin farmor och fortfarande kvar hemma hos henne i Husby. 

– För mig känns det självklart att jag bor med henne. Men när jag får en utökad familjeflock så är det nog dags att flytta till något eget.