Min lokala hjälte

Han vill ta tillbaka firandet till slottet

Gunnar Würtz vill fira nationaldagen vid Hesselby slott.
Gunnar Würtz vill fira nationaldagen vid Hesselby slott.
Gunnar Würtz
Gunnar Würtz vill fira nationaldagen vid Hesselby slott.
Hesselby slott.
Hesselby slott.
Förra året firades nationaldagen i Vällingby centrum. Nu bildas opinion för att ta tillbaka nationaldagsfirandet till Hesselby slott.
– Jag kände att jag ville väcka frågan, säger Gunnar Wurtz (L), som vill hjälpa till att hitta sponsorer till evenemanget på privat och ideell basis.

När det förra året stod klart att nationaldagsfirandet i Hässelby-Vällingby skulle firas i Vällingby centrum efter fler år vid Hesselby slott var åsikterna splittrade.

Flera gav den nya platsen tummen ner, frågade vem som hittat på de dumheterna och tyckte att det var synd att tappa grönskan och naturen. Samtidigt kom synpunkten att det var bra att firandet skulle äga rum på en plats som är lätt att ta sig till.

Nu är frågan – var blir firandet i år? Gunnar Würtz, som är aktiv inom Liberalerna i stadsdelen, har på privat och ideellt initiativ börjat bilda opinion för att få tillbaka firandet till slottet.

– Jag kände att jag ville väcka frågan för att se vilka som vill hjälpa till och till exempel sponsra, säger Hässelbybon.

Det är på sociala medier som han nu väcker frågan genom inlägg i grupperna ”Händer i Hässelby villastan” och ”Du vet att du är från Vällingby om…”. Inläggen har efter 15 timmar fått nära 250 gillamarkeringar och 25 mestadels positiva kommentarer.

– Det är många som har reagerat, säger Gunnar Würtz.

Han tycker att fler borde få tillfälle att besöka Hesselby slott, som förra året exempelvis hoppade över den årliga folkmusikfestivalen.

– Det känns som att man har trappat ner lite på aktiviteterna på slottet och jag tycker att slottet är en bra samlingsplats i stadsdelen. Jag vill lyfta sådant positivt som vi har här. Jag kan hjälpa till helt ideellt, men bollen ligger främst hos stadsdelsnämnden och slottsägarna, säger Gunnar Würtz.

Stadsdelsdirektören Ulla Thorslund berättar för Mitt i att man ännu inte beslutat var årets nationaldag ska firas.

– Vi håller just nu på att planera våra aktiviteter för året och tittar på olika alternativ, bland annat utifrån tillgänglighet. Oavsett plats planerar vi för en trevlig dag för alla invånare i Hässelby-Vällingby den 6 juni, säger hon.

Lokaltidningen Mitt i söker slottsägarna.