Anmäld kirurg kan få tillbaka legitimation – ”Man blir livrädd”

Förvaltningsrätten vill ge plastikkirurgen, som varit verksam vid Nackakliniken, tillbaka läkarlegitimationen.
Förvaltningsrätten vill ge plastikkirurgen, som varit verksam vid Nackakliniken, tillbaka läkarlegitimationen.
Trots ett 40-tal anmälningar från patienter så kan en plastikkirurg, som varit verksam på Nackakliniken, få tillbaka sin läkarlegitimation.
– Man blir livrädd när man hör att han kan få praktisera igen, säger Caroline, som knappt kan andas efter en näsoperation.

Fyra år efter besöket hos plastikkirurgen på Nackakliniken lider Caroline, som inte vill ha med sitt efternamn i tidningen, fortfarande av sviterna efter sin näsoperation.

Jag kan knappt andas genom näsan och har blivit konstant snuvig

Caroline, tidigare patient

– Jag kan knappt andas genom näsan och har blivit konstant snuvig, säger hon.

Har inte varit grovt oskicklig

I juni kom beskedet att förvaltningsrätten förordar att den skandalomsusade plastikkirurgen ska få tillbaka sin läkarlegitimation, som han förlorade i december. Detta efter att han överklagat Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnds beslut om att återkalla den och fått rätt.

Trots ett 40-tal anmälningar till Inspektionen för vård och omsorg menar förvaltningsrätten, som omprövat beslutet, att kirurgen endast har visat prov på oskicklighet. Däremot har han inte varit grovt oskicklig, något som krävs för att återkalla en legitimation.

I juli överklagade IVO beslutet. De skriver i ett utlåtande att plastikkirurgen har ”varit grovt oskicklig i sin yrkesutövning och för patienternas säkerhet är det av största betydelse att han inte utövar någon yrkesverksamhet som läkare”.

– Vi anser att hans legitimation ska vara indragen och blev förvånade över förvaltningsrättens beslut, säger Linn Arvidsson på IVO:s presstjänst.

Tvingades uppsöka akut vård efter operation

Lokaltidningen Mitt i har tidigare pratat med flera kvinnor som alla råkat ut för plastikkirurgenEn patient har berättat att hon fått hög feber och fruktansvärd smärta efter en bröstförstoring och tvingats uppsöka akut vård. 

Komplikationen blev en sepsis, vilket är livshotande i vissa fall. Den läkaren borde inte få verka någonstans” säger patienten. 

Enligt läkaren själv har han varit noga med att informera patienterna om riskerna med en näsplastikoperation. Han har vidare uttalat sig hos förvaltningsrättens om att han i snitt utför 250 näsplastikoperationer per år och att majoriteten av dem har varit fria från komplikationer.

”Märkligt att han får praktisera”

Caroline har flera gånger försökt komma i kontakt med plastikkirurgen för att få hjälp med sin trasiga näsa. Men han går inte att få tag i.

– Jag har ringt och mailat både honom och kliniken men inte fått något svar. Det känns jätteoseriöst. Så ska det inte gå till. Jag betalade 50 000 kronor för ingreppet, säger hon.

Hur ser du på att han fått tillbaka sin legitimation? 

– Jag kan knappt andas och han kan fortfarande få praktisera. Det är så märkligt.

Det är i nuläget oklart om och var plastikkirurgen är verksam. Lokaltidningen Mitt i har utan framgång sökt hans tidigare arbetsplats Nackakliniken.

Saken ska nu prövas i kammarrätten. Fram tills dess är läkarens legitimation fortsatt indragen.