Tillbaka till 50-talet när Storskogstorget rustas

Storskogstorget tidigt 60-tal.
Storskogstorget tidigt 60-tal.
Det våras för Storskogstorget. I stället för att renovera det i modern stil återvänder man till ursprungsritningarna från 50-talet.

Och nu kan du som bor här bidra med dina egna Storskogshistorier.

Slitna Storskogstorget, byggt 1958, ska få sig sitt livs lyft. Först var förslaget att skapa ett modernt torg. Men när landskapsarkitekten och konstnären Helena Eriksson hittade en bunt originalritningar över torget började hon tänka om.

– Det fanns så mycket fint i ritningarna. Ett kraftfullt grafisk mönster i marken och ”finsittplatser” vid fontänen som är ganska typiskt för 50-talet. Jag har faktiskt inte ändrat särskilt mycket alls i grundplanen, säger hon.

I förslaget läggs sten i gult och grått över torget som blir mer öppet med sittplatser och konstnärliga inslag.

– Idag är platsen något man mest passerar på väg till tunnelbanan. I framtiden ska det vara ett levande torg och en mötesplats, säger Helena Eriksson.

De ögonliknande ovalerna från fontänen lånas in till bladformade sittplatser. För att knyta an till området föreslås näckrosknoppar med inbyggd belysning som besökare kan titta ned i.

– Där kan man mötas av en sagolik värld, nästan som ett helt universum där fantasi och verklighet möts. Jag är lite ute efter en svindlande effekt, säger Helena Eriksson.

En idé är såkallade qr-koder på sittplatserna som kan scannas i mobilen för att leda in till musik och berättelser från stadsdelen.

Fram till den 5 februari kan man lämna synpunkter på förslaget, och samtidigt passa på att dela med sig av sina egna historier från Storskogen.

– Både nutida och gamla. På 50-talet gick en buss här in till norra Bantorget som blev en koppling till den inre stadskärnan. Det och närheten till Filmstaden får mig att tro att det finns många bra berättelser här man kan spinna vidare på, säger Helena Eriksson.

Fakta

Blommor och sittplatser

Upprustningen av Storskogstorget beräknas starta efter sommaren.

I förslaget har ett par rader lindar ersätts med blommande vårträd. Den gamla fontänen får ny mosaik och extra ljussättning. Stenplattor i gult och grått läggs på marken.

Ett par bilparkeringar flyttas för mer plats åt sittplatser, soffor, blommor, cykelparkeringar och konstnärliga inslag.

Synpunkter på förslaget, och berättelser till näckrosorna, kan lämnas till och med den 5 februari.

Källa: Sundbybergs stad