De ska få unga tillbaka till studier och jobb

Sundbyberg stad och Project Playground har gått i hop i projektet I Have a Dream för att peppa unga till studier och jobb.
Daniella Kostic och Sara Alfredsson är projektledare för I Have a Dream.
Ett samverkansprojekt mellan Sundbybergs stad och ideella organisationen Project Playground – I Have a Dream – ska hjälpa unga att på nytt orka ta tag i jobb eller studier.
I dag och imorgon håller projektet pop-up-verkstad i Hallonbergen centrum mellan 13-16.30.

Alexander Abraha sitter i en grå soffa i Project Playgrounds lokaler på Rissneleden. Här får han hjälp att skriva ett cv och ett personligt brev inför morgondagens intervju på Mc Donalds.

– Förra veckan var jag här för att få hjälp med matten. Jag läser på Sjömansskolan. Men det är bara jag och en till som inte är svenska i klassen och jag behöver jobba extra hårt för att hålla samma nivå som dem. Därför är det jättebra att kunna komma hit och få hjälp, säger han.

Sundbyberg stad och Project Playground har gått i hop i projektet I Have a Dream för att peppa unga till studier och jobb.

Alexander Abraha vill bli sjökapten för att kunna hjälpa till i räddningsaktioner på Medelhavet. Foto: Maria Lilja

Alexander är född i Eritrea och flydde 2015 över Medelhavet i en liten gummibåt.

– Vi var 500 personer på den båten när ett stort fartyg kom och hjälpte oss. Jag vill kunna göra samma sak, hjälpa människor som försöker ta sig över havet, därför ska jag bli kapten, säger han.

Svårt att nå unga

För att erbjuda unga stöd att komma igång med sina studier eller komma ut på arbetsmarknaden har kommunen ihop med den ideella organisationen Project Playground startat ett nytt projekt – I Have a Dream.

– Vi riktar oss till unga mellan 16-24 år som behöver extra stöd och hjälp med att hitta en sysselsättning – helst tillbaka till studier eller jobb, men även en fritidssysselsättning, förklarar Daniella Kostic, projektledare för I Have a Dream.

Sundbyberg stad och Project Playground har gått i hop i projektet I Have a Dream för att peppa unga till studier och jobb.

Daniella Kostic, Sam Lali, Nanny Marianovic, Hadi Qasemi, Felicia Häggstrand och Sara Alfredsson jobbar alla med att stötta unga via projektet I Have a Dream. Foto: Maria Lilja

Project Playground och kommunen märkte att de jobbar med samma grupp unga, men på lite olika sätt, förklarar Daniella, därför bestämde man sig för att gå ihop om I Have a Dream-projektet för att kunna agera draglok åt varandra och utnyttja varandras kontaktnät och kunskaper.

– Det svåra är att nå de här unga. Det kan vara lättare att ta sig hit till våra lokaler än att komma till kommunhuset, säger Nanny Marianovic, verksamhetsutvecklare för Project Playground.

Visar upp yrken

Varje tisdag mellan 13-16 är det drop-in där studie- och yrkesvägledare, personal från kommunen och personal från Project Playground, finns på plats och alla har utbildning i att stötta och handleda unga.

En sådan här plats hade varit jättebra för mig som ung

Siam Choudhury

På kvällstid erbjuds också olika aktiviteter som kickboxning, dans, yoga och måleri för att skapa en mötesplats för unga.

Under drop-in-tiderna finns även en yrkes-hub på plats. Där sitter personer från olika branscher för att berätta om sitt jobb och hur de tagit sig dit de är.

Sundbyberg stad och Project Playground har gått i hop i projektet I Have a Dream för att peppa unga till studier och jobb.

Daniella Kostic och Sara Alfredsson. Foto: Maria Lilja

– Man kan behöva se att det inte bara är jurist, läkare eller polis man kan bli. Vi försöker öppna ögonen åt ungdomarna och visa att det finns väldigt många fler yrken, säger Sara Alfredsson, projektledare för I Have a Dream

För dagen sitter Siam Choudhury här. Han har tillsammans med en vän startat ett eget tec-företag som de fått fart på och nu kan jobba heltid med.

– En sådan här plats hade varit jättebra för mig som ung. Då hade jag kunnat hoppa över några av de steg som jag nu gått innan jag kom dit jag ville, säger han.

Fann sig själv i konsten

Project Playground har som grundidé att stärka ungas självkänsla, höja deras kunskapsnivå och att våga ta tag i sina personliga drömmar.

Konsten var det första språk jag lärde mig, den betyder allt för mig nu

Hadi Qasemi

En som vågade satsa på sin passion och som nu arbetar som konstnär är Hadi Qasemi som varje tidsdag och torsdag håller konstworkshops i lokalerna.

– Jag kommer själv från Afghanistan och flydde från Iran till Europa 2011. Det tog mig två år att komma hit. När jag kom till transitboendet i Sverige kände jag ingen och visste inget om hur det skulle bli. Det enda jag hade var papper och penna så jag började rita av saker jag såg. Konsten var det första språk jag lärde mig, den betyder allt för mig nu, säger han.

Sundbyberg stad och Project Playground har gått i hop i projektet I Have a Dream för att peppa unga till studier och jobb.

Hadi Qasemi håller konstworkshops varje tidsdag och torsdag i lokalerna. Foto: Maria Lilja

Nu vill han hjälpa andra att hitta sitt konstintresse och sin egen stil.

– För mig är det jätteviktigt att kunna hjälpa andra genom min konst. Jag har redan sett på många hur de ökar sin självkänsla när de lyckats skapa något som de tycker om, säger Hadi.

Nanny Marianovic håller med.

– Vi vill stärka det som är bra hos varje person. Väcka hopp hos dem som tappat tron på sig själva. Man kan ha haft en tuff uppväxt och tänka att det är kört att förändra något. Vi vill ge dem kunskapen och verktygen att ta sig ur det, säger hon.

Sundbyberg stad och Project Playground har gått i hop i projektet I Have a Dream för att peppa unga till studier och jobb.

I Have a Dream-projektet håller till på Rissneleden 6, i Wallenstams lokaler strax intill Hallonbergen centrum. Foto: Maria Lilja

Fakta

Kickboxning och föreläsningar

  • Projektet I Have a Dream håller till i Project Playgrounds lokaler på Rissneleden 6 (ingång från nummer 2).
  • Projektet har fått stöd av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF)
  • Här ordnas Drop-in varje tisdag mellan 13-16, och kvällsaktiviteter flera kvällar i veckan, så som kickboxning, yoga och dans.
  • I Have a Dream kommer att ha två Pop-up-evenemang i Hallonbergen centrum den 27 februari och 28 februari klockan 13-16.30.
  • Projektet kommer under våren att erbjuda inspirationsföreläsningar för unga och informationskvällar för närstående.
  • Projektet uppmärksammar även den Internationella kvinnodagen – 8 mars – genom en live-podd med tjejerna bakom podden Galdem a Talk.
  • All info om projektet finns på I Have a Dreams Instagramkonto ihaveadream_sbg.