ANNONS

Tillfällig påfart kan bli lösning på trafikkaos i Kungens kurva

Bygget av Förbifart Stockholm skapar köer på Skärholmsvägen och Kungens kurvaleden.
Bygget av Förbifart Stockholm skapar köer på Skärholmsvägen och Kungens kurvaleden.
Trögt trafikflöde och långa köer. Det är vardagen på Skärholmsvägen och Kungens kurva leden sedan påfarten mot E4/E20 stängdes av.

Lösningen kan bli en ny, tillfällig påfart.
ANNONS

I slutet av april stängde Trafikverket av påfarten mot E4/E20 söderut, vid Kungens kurva. Orsaken är att vägområdet ska breddas, som en del i arbetet med Förbifart Stockholm. Bilisterna får i stället fortsätta att köra på Skärholmsvägen till påfarten vid trafikplats Lindvreten, längre söderut.

Följden är att trafikflödet är trögt och köerna långa, framför allt eftermiddagar och tidiga kvällar. Det gäller inte bara Skärholmsvägen utan även Kungens kurvaleden, på andra sidan E4.

– Vi har fått många reaktioner, både från handlare, folk som bor i området och från dem som kör förbi. Många är arga, andra uppgivna, säger Catharina Lundin, kommunikatör vid Trafikverket.

Påfarten som stängdes av i april öppnas inte förrän om cirka fem år. Därför undersöker nu Skanska, på Trafikverkets uppdrag, om det går att bygga en ny, tillfällig påfart vid Skärholmsvägen.

– Utredningen ska vara klar tidigt i höst. Det vi bland annat måste veta är om det är tekniskt möjligt att bygga en tillfällig påfart på ett säkert sätt, säger Catharina Lundin.

Trafikverket har redan försökt förbättra trafikflödet på flera sätt. Bland annat har man målat om linjen i rondellen vid Mc Donald’s i Lindvreten och justerat trafiksignalen vid påfarten Lindvreten så att trafiken flyter smidigare där.

Man har också testat att stänga av trafiken från avfartsramp Lindvreten södergående och vänsterut mot Vårby allé under rusningstid. Utvärdering av den åtgärden pågår.

Dessutom undersöker man, ihop med Huddinge kommun, om det går att bredda två körfält: på Kungens kurvaleden och bron över E4/E20 vid Lindvreten i norrgående riktning.

ANNONS