Tillfälliga flyktingkvarter kan byggas i Stockholm

Flyktingkvarter kan byggas i Stockholm. Östermalm pekas ut som möjlig plats.
Flyktingkvarter kan byggas i Stockholm. Östermalm pekas ut som möjlig plats.
Tusentals bostäder för flyktingar kan byggas i Stockholm. Östermalm och Bromma pekas ut som möjliga byggplatser.

Staden ska bygga hela kvarter med bostäder för flyktingar som fått permanenta uppehållstillstånd. Det rapporterade Svenska Dagbladet under torsdagen.

Enligt SvD ska allmännyttiga bostadsbolaget Stockholmshem ha handlat upp 4 000 flyttbara lägenheter som ska bilda hela kvarter.

Bostäderna ska spridas över hela kommunen. Exakta platser vill man helst inte nämna, men det är inte uteslutet att exempelvis Bromma och Östermalm kan få bostäder.

– Vi har några möjliga ytor även på Östermalm, men det är förstås inte så enkelt där det inte finns så mycket mark, säger stadshusledningens speciella samordnare, Lena Karlsson till SvD.

Staden ska även föra diskussioner med Djurgårdsförvaltningen.

Husen som ska byggas får tillfälliga bygglov som gäller i tio år. Men staden hoppas att flyktingar bara bor i två till tre år åt gången i bostäderna, och att de sedan kan komma in på den vanliga bostadsmarknaden.

I ett pressmeddelande riktar Moderaterna på fredagen kritik mot planerna.

– Det är anmärkningsvärt att en sådan stor nyhet når övriga partier via media och inte genom information på Kommunstyrelsen. Socialdemokraterna har uppenbarligen mörkat detta och det är uppenbart en panikupphandling som nu genomförs. Jag förväntar mig att majoriteten slutar agera i panik och istället återkommer med strategier både på kort och längre sikt hur de avser att hantera mottagandet, säger oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).