Nu ska den tillfälliga saluhallen på Östermalmstorg säljas

Nu ska den tillfälliga saluhallen säljas.
Nu ska den tillfälliga saluhallen säljas.
Den tillfälliga saluhallen på Östermalmstorg har varit en succé för handlarna, men vid årsskiftet ska den bort.
Nu inleds försäljningsprocessen.
– Det är ett tecken på att vi är ett steg närmre att ro det här projektet i hamn, säger Dennis Wedin (M).

Efter att återinvigningen av Östermalmshallen försenades förlängdes bygglovet för den tillfälliga saluhallen på torget till 1 januari 2020, men då ska den alltså bort.

I kvällens fastighetsnämnd beslutas om att inleda försäljningsprocessen av den tillfälliga saluhallen på Östermalmstorg.

”Matlådan” på torget får stå kvar ett helt år till

”Närmre att ro det här projektet i hamn”

– Det är ett tecken på att vi är ett steg närmre att ro det här projektet i hamn och att vi snart kommer att ha den ordinarie saluhallen färdig, säger fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M).

Han hoppas kunna gå vidare med försäljningen efter sommaren.

– Vi vill ju framförallt att en framtida köpare förvärvar byggnaden och tar ansvar för att flytta den från Östermalmstorg. Det är en spännande konstruktion som fått utmärkelser, som både handlare och konsumenter varit nöjda med, så det vore kul om byggnaden får leva vidare samtidigt som Östermalmsborna får tillbaka sitt torg.

Kom med in och kolla den stängda Östermalmshallen

Vad som ska hända med torget sedan är trafikkontoret ytterst ansvariga för. Ännu är inga beslut tagna.

Vad skulle du vilja se på torget? 

– Jag vill se ett levande torg. Jag tycker det är uppenbart att den här tillfälliga lösningen har varit uppskattad och medfört mer liv och rörelse på torget. Nu när den ordinarie saluhallen kommer på plats så vill vi ju behålla den styrkan. Det är en viktig diskussion inom staden som pågår, säger fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M).

Kritiserar skenande kostnader

Samtidigt riktar han kritik mot hur kostnadskontrollen av projektet har skötts.

Först trodde staden att det skulle kosta 585 miljoner kronor att renovera Östermalmshallen. Men sedan inriktningsbeslutet 2014 har kostnaderna gradvis blivit högre och högre.

– I vissa lägen har det uppstått problem som man inte kunnat beräkna, asbest i golvet exempelvis. Men övergripande kan man konstatera att kostnadskontrollen inte hållit. Det pågår ett arbete på fastighetskontoret för att lära oss av det här till kommande projekt. Jag ser det att som ett av mina absolut främsta fokusområden att förbättra hur vi jobbar kring det, säger Dennis Wedin (M).

Hallen ännu mer försenad – öppnar nästa vinter

I slutet av förra året beräknades det hela landa på 980 miljoner kronor, enligt fastighetskontoret.

Pengarna från försäljningen av den tillfälliga hallen kommer dock att återinvesteras i projektet, men vad prislappen blir är ännu oklart.

Enligt planen ska den ordinarie saluhallen öppna i början av 2020.