ANNONS

Tillsammans cup sprids över landet

Arrangörerna vill att nationaldagen ska firas med fotboll där alla är välkomna.
Arrangörerna vill att nationaldagen ska firas med fotboll där alla är välkomna.
Fotbollsfesten på Enskede IP förra året blev en succé.
Fotbollsfesten på Enskede IP förra året blev en succé.
Boka in den 6 juni redan nu. Förutom att det blir stor fotbollsfest kommer bland andra Erik Lundin och Cleo till Enskede IP.
Efter succén från förra året sprider sig nu Tillsammans cup över landet.
– Visionen är att det ska spelas fotboll på varenda gräsplätt runt om i landet, säger Erik Englund, en av grundarna av Tillsammans cup.
ANNONS

Tillsammans cup på Enskede IP på nationaldagen förra året blev en succé. 10 000 personer besökte festen där alla är välkomna.

Idén var från början en fotbollsturnering där nyanlända och svenska ungdomar som spelar i Stockholmsklubbar får mötas och spela fotboll tillsammans. Det växte till en hel festival med artister, aktiviteter och mat.

– Visionen är att det ska spelas fotboll på varenda gräsplätt runt om i landet på nationaldagen. Eftersom vi aldrig firat nationaldagen tidigare vill vi skapa en ny tradition och göra det på ett fint sätt.

Erik Englund, en av grundarna av Tillsammans cup.

I år har konceptet dessutom spridit sig och kommer att äga rum på 11 platser runt om i landet, varav 5 i Stockholm. Förutom på Enskede IP kommer det att bli fotbollsfest i Sätra, Fisksätra, Tullinge och Åkersberga.

– Visionen är att det ska spelas fotboll på varenda gräsplätt runt om i landet på nationaldagen. Eftersom vi aldrig firat nationaldagen tidigare vill vi skapa en ny tradition och göra det på ett fint sätt, säger Erik Englund, en av initiativtagarna till Tillsammans cup.

Och det finns ett stort intresse trots att det innebär mycket jobb.

– Det kräver en del insatser från dem som gör det här, det handlar om en helt ideell verksamhet. Det finns många hjältar därute och sjukt mycket energi för att göra bra saker, det är fantastiskt, säger Erik Englund.

ANNONS

För att få kalla ett arrangemangen Tillsammans cup krävs dock att några grundläggande krav uppfylls. Tillsammans med kommuner, företag och idrottsförbund har arrangörerna tagit fram en modell.

– Det handlar om att det både ska vara nyanlända och svenska ungdomar från spelande lag som möts. Dessutom ska fotbollen spelas med fair play och det ska vara fokus på möten mellan människor och inte på tävlingsmomentet.

Barnen och ungdomarna spelar en cup, men det finns ingen slutgiltig vinnare. Domaren utser det lag som denne anser spelat roligast och schysstast fotboll till vinnare.

400 barn och ungdomar kommer att delta i årets fotbollscup. Dessutom blir det många sidoaktiviteter som friidrott, basket, spontanfotboll och hinderbana som inte kräver någon föranmälan.

Men Tillsammans cup är inte bara idrott. Det är en folkfest med matstånd och uppträdanden. Kända artister som Erik Lundin, Cleo, Tussilago, Madi Banja och Iman kommer att uppträda.

Erik Lundin kommer till Enskede IP på nationaldagen.