Polistillslag efter tips om barnporr

Efter ett tips om en man i 40-årsåldern som hade barnporr på sin dator slog polisen till mot tre adresser i fredags morse: i mannens bostad och en lokal som han hyr, båda i Vasastan, samt på hans arbetsplats utanför stan.

Polisen beslagtog flera laptops, kameror, externa hårddiskar, cd-skivor och usb-stickor.

– Nu analyserar vi materialet. Vi vet att ett tillslag brukar leda till fler. Har han spridit barnporr så kommer vi att spåra upp dem han delat det med. Det går inte att gömma sig på internet, säger Peter Winterberg på Citypolisen.

Mannen förhördes av polisen och släpptes sedan.

– Vi har säkrat upp den bevisning vi behöver, det finns ingen risk att han förstör för utredningen, säger Peter Winterberg.

Mannen har gjort vissa medgivanden.

– Han medger att han har bilder som kan vara barnporr i lagens mening. Själv anser han inte att det är barn på bilderna, men hans definition skiljer sig från lagens, säger Peter Winterberg.

Mannen är inte tidigare dömd för något liknande brott. Han är i nuläget endast misstänkt för innehav av barnporr. Skulle utredningen sedan visa att han även spridit eller tillverkat barnporr så kan brottsrubriceringen ändras.

Att polisen slog till mot mannens arbetsplats beror på att det är vanligt att personer som har barnporr förvarar bilderna eller filmerna på arbetsplatsen för att undvika att bli upptäckta i hemmet.

Nu kommer bilderna och filmerna på mannens datorer att gås genom. Polisen kommer att försöka identifiera barnen. Interpol har omkring 3 000 identifierade barn i sin databas och 178 av dessa kommer från Sverige.

Polisen har ett samarbete med Karolinska sjukhuset som erbjuder behandling för den som känner sexuell dragning till barn.

Ett tillslag brukar leda till fler.Peter Winterberg Citypolisen