ANNONS

Polis slog till mot vapenverkstad i Sundbyberg

polisbil
Tre personer är häktade för synnerligen grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott.
Polisen slog i fredags till mot en lägenhet i Rissne i Sundbyberg och hittade flera vapen och stora mängder narkotika. Fem personer anhölls för synnerligen grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott.Tre av dem är nu häktade.
ANNONS

En stor polisstyrka slog i fredags till mot en lägenhet i Rissne. Där hittades flera vapen och även utrustning för att modifiera och framställa skarpa vapen. Polisen hittade också en större mängd narkotika.

– En del i arbetet mot grov kriminalitet är att få bort både vapen och narkotika och störa ut verksamheten innan det skjuts. I det här ärendet har vi arbetat en längre tid, säger Stephan Kiernan, som leder arbetet inom Team2022 vilka arbetar mot den grova organiserade brottsligheten hos polisen i Stockholm Nord.

Fem personer greps i samband med insatsen anhölls under helgen misstänkta för synnerligen grovt vapenbrott samt grovt narkotikabrott. Under tisdagen häktades tre av dem, en 38-årig kvinna, en 29-årig man och en 23-årig man.

Två av personerna släpptes under tisdagen men är fortfarande misstänkta för brott.

Framgångsrik insats

Stephan Kiernan kan inte kommentera hur länge de haft ögonen på personerna som greps i lägenheten, men menar att insatsen team2022, vilken pågått aktivt i nästan exakt ett år, har varit framgångsrik.

– Vårt fokus är det dödliga våldet i våra utsatta områden där vapen, olika nätverk och narkotika är tre huvudingredienser. Vi kan se att vi haft flera olika grupperingar frihetsberövade under året, vilket haft effekt. Vi har tagit en större mängd beslag än någonsin tidigare och sett en nedgång av skjutningar och mord och mordförsök på norra sidan, förklarar han.

Vi har sett en nedgång av skjutningar och mord och mordförsök på norra sidan

Stephan Kiernan

Att de tre personer som under tisdagen satt i häktningsförhandlingar är misstänkta för synnerligen grovt vapenbrott beror bland annat på mängden vapen man hittade och kopplingen till kriminella miljöer. Exakt hur många vapen det rör sig om villl Stephan Kiernan inte kommentera.

– I de flesta sådana här fall rör det sig om handeldvapen, pistoler och revolvrar vilka används i grövre våldsbrott.

ANNONS

Vad innebär det att få bort de här vapnen och narkotikan från gatan?

– Väldigt mycket! Vi får bort de mest konfliktbenägna aktörerna och hindrar tillgången på vapen. I det här fallet rör det sig om en problematik som vi sett under hela året – att det finns tillgång på vapen som lätt går att göra om till vapen. Det är synnerligen viktigt att vi jobbar med distributionen av vapen till våra kriminella miljöer.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.