Timbuktu till Skarpnäck

Jason ”Timbuktu” Diakité släpper nya självbiografin En droppe midnatt.
Jason Timbuktu Diakité berättar om sin bok "En droppe midnatt".
Dansgruppen Guinea Namounyi
Dansgruppen Guinea Namounyi
Dansgruppen Guinea Namounyi
Dansgruppen Guinea Namounyi
Afrikulturs bokbord från förra årets kulturdag i Skarpnäck.
Afrikulturs bokbord från förra årets kulturdag i Skarpnäck.
Arkitekten Joe Addo pratar om den urbana utvecklingen i Ghana.
Arkitekten Joe Addo pratar om den urbana utvecklingen i Ghana.
Dans, musik, bokläsning och mat. I helgen arrangeras Afrikanska kulturdagar för stora och små i Skarpnäcks kulturhus.

Bland deltagarna finns bland andra hip-hopartisten, programledaren och numera författaren Jason Timbuktu Diakité som kommer att samtala kring sin bok ”En droppe midnatt”, som handlar om hans sökande efter sina rötter och sin identitet. Från slaveriets USA till folkhemmets Sverige.

– Jason bor ju i New York och är bara här tillfälligt så det är jätteroligt att han kommer till våra kulturdagar. Det tror vi blir en programpunkt som drar många, säger Klara Berggren, ordförande i Afrikultur som arrangerar festivalen.

Kulturdagarna pågår lördag och söndag från klockan 12-17. Lördagen är en familjedag med många program för barn medan söndagen riktar sig mer till ungdomar och vuxna.

Under kulturdagarna finns möjlighet att se både dans, film, musik och föreläsningar och att själv delta i danslek, pyssel och smycketillverkning. Det blir även mat och marknad.

– Vår förening jobbar för att främja kultur från Afrika och anlitar afrikanska artister och kulturpersoner som vi hoppas ska väcka nyfikenhet. Vi vill också belysa att Afrika faktiskt är en mångfacetterad kontinent med 54 länder med många olika folkgrupper, traditioner, språk, kulturuttryck och mat, säger Klara Berggren.

Bland dem som deltar vill Klara Berggren bland annat lyfta fram gruppen Kuvumbana som framför dans- och musiksagan   ”Nkaringana”.

– Det är en jättefin berättarföreställning från Mocambique i södra Afrika.

Hon rekommenderar även arkitekten Joe Addos föreläsning om den urbanan utvecklingen och det koloniala arvet i Ghana. Och dansgruppen Guinea Namounyi.

– Det är en jättehäftig dans- och trumshow med traditionella masker och danser från Guinea i Västafrika.

Det är andra året i rad som Afrikultur arrangerar Afrikansk familjedag, som i år har blivit Afrikanska kulturdagar, i Skarpnäck. Tidigare har kulturdagen hållits på exempelvis Etnografiska museet och Musikmuseet.

Förra året när arrangemanget var en dag kom runt tusen besökare. Hur många som kommer i år tror Klara Berggren beror lite på vädret.

– Vi hoppas såklart det kommer många och det är fri entré till allt, men det är en stor lokal så det brukar finnas plats, säger hon.

Fakta

Kulturfestival hela helgen

De afrikanska kulturdagarna pågår 13-14 maj klockan 12-17 på Skarpnäcks kulturhus.

Lördagen vänder sig till barnfamiljer och söndagen till ungdomar och vuxna.

Afrikanska kulturdagar har fri entré.

Arrangörer är Afrikultur och Skarpnäcks kulturhus och bibliotek.

Mer information  finns på www.skarpnackskulturhus.se och www.afrikultur.se