30 timmar i förskolan ska införas på tre dagar

förskola
Förberedelserna pågår på förskolorna – men om heltiden försvinner är inte bestämt än.
Den 1 februari planeras det för stopp för heltid på förskolan för barn till föräldralediga. Men beslutet är inte fattat än – det ska tas den 28 januari, bara tre dagar innan det ska genomföras.
– Vi hoppas att vi får mer tid för planering, säger Razieh Zeinoddin, förskolechef för Gröndals förskolor.

Den 1 februari slopas heltidsreformen på förskolan – är det tänkt. Ärendet var uppe på kommunfullmäktiges möte i december, men då såg oppositionen till att förslaget återremitterades.

Det nya förslaget innebär att barn till föräldralediga får vistas max 30 timmar i veckan på förskolan.

– Heltidsreformen har varit en enorm belastning på förskolan som har lett till större barngrupper. Vi tycker att det har varit orimligt, har skolborgarrådet Lotta Edholm (L) tidigare sagt till Mitt i.

Den 28 januari ska frågan återigen upp i kommunfullmäktige, bara dagar innan det är tänkt att förslaget ska börja gälla. Det betyder att både förskolor och föräldrar får förbereda sig på ett beslut som inte ens är taget.

– Det påverkar självklart både schemat och planeringen av verksamheten, säger Razieh Zeinoddin, förskolechef för Gröndals förskolor.

Vill ha mer tid till planering

Hur påverkade heltidsreformen er? Var det många barn som fick längre tid på förskolan?

– Ja, väldigt många. Nästan alla. Det har verkligen påverkat. All personal behöver vara i barngrupperna, det finns inte så mycket tid för planering.

Om 30-timmarsveckor införs den 1 februari hoppas Razieh Zeinoddin att det ska bli mer tid för planering.

– Förhoppningsvis finns det möjlighet till mer planering.