18-åring på korttidsboende dog

18-åringen hittades livlös en timme efter att han tagits in på ett korttidsboende i Upplands Väsby. Det var ett år efter att han mamma försökt få hjälp av socialtjänsten i Skärholmen, rapporterar SVT.

18-åriga Idris med diagnosen autism hittades livlös en timme efter att han skrivits in på ett korttidsboende i Upplands Väsby, skriver Svt på sin webbsajt. Två dagar senare dog han på sjukhus, efter att fått livsuppehållande behandling.

Idris kom till Sverige när han var 17 år och han mamma hade sökt hjälp i ett års tid för att sonen skulle få sysselsättning genom socialkontoret i Skärholmen.

– Min son skulle vara vid liv om han hade fått det stöd han var i behov av, säger mamman Anab till Svt.

Insatserna dröjde trots att flera läkare styrkte att Idris behövde sysselsättning, enligt uppgifter till Svt. Han började rymma hemifrån och sista gången han rymde, i april tidigare i år, insisterade polisen på att socialtjänsten måste ta hand om honom.

Då hittade de en plats på korttidsboendet i Upplands Väsby åt honom. En timma efter inskrivningen hittades han livlös i lyftanordning som fanns i det rum han hade placerats i. Polisen utreder händelsen som mord men mycket talar för att det var en olycka eller ett självmord, enligt Svt.

Enligt IVO-utredningen av ärendet har socialtjänsten i Skärholmen brustit i hanteringen av ärendet. På grund av att hanteringen dröjde länge fick det allvarliga konsekvenser och rutiner för akut placering saknas, skriver Svt.

Enligt IVO-utredningen ska flera åtgärder vidtas efter händelsen. Bland annat ska rutiner för akuta fall ska förbättras och chefer ska hålla koll på hur många fall varje handläggare har.