”Tinder är som att nätshoppa”

Hanna Westerling
Hanna Westerling
Tindermode.
Tindermode.
De flesta som nätdejtar ger en förskönad bild av sig själva.
– Tinder handlar mycket om besvikelse, säger Hanna Westerling, 25, från Trollbäcken som gjort mode och konst av sina erfarenheter.

Hon går snart ut Konstfacks textillinje och just nu visas hennes Tinderprojekt på skolans vårutställning vid Telefonplan.

– Jag har gjort fem outfits av digitalprintade tyger där Tinderloggan och mina egna bilder finns med. De är ganska galna. Och en film tillsammans med Kitty Schumacher och Tilda Ragnartz som regisserat, Liam Warton som tagit stillbilder och Lovina Isaksson som gjort musik. Av det har jag gjort en installation.

Hanna Westerling har själv hängt mycket på Tinder.

– Många ger en bild av sig själva som de vet inte stämmer. Men det handlar så mycket om att sälja sig själv. Man väljer vad man har på sig på bilderna, hur man lägger upp dem och vad man skriver. Jag har varit på en massa Tinderdejter och väldigt ofta är det stor skillnad när man träffar en person i verkligheten.

Hur tror du att nätdejtande har påverkat vårt sätt att söka kärleken?

– Relationer utvecklas inte lika naturligt. Man börjar kommunicera på Tinder och när man ska ses ligger det en massa förväntningar i vägen. Jag tror att man lätt blir besviken. Man tror först att man hittat den perfekta personen, någon med gemensamma intressen som är skitsnygg. När man ses blir det en nyversion av grisen i säcken. Så det är klart att det blir komplikationer. Det är lite som att nätshoppa. Man får hem något annat än det man såg på bilden.

Varför tror du att så många ger en förskönad bild av sig själva?

– Alltså, jag vet inte! Jag har verkligen tänkt på det. Folk försöker ofta spela hard to get. Och väldigt många har Tinder som tidsfördriv och för att få matchingar utan att på allvar vilja träffa någon.

De ligger hemma i sängen och swipar innan de ska somna?

– Exakt!

Jag kan tycka lite synd om din generation. Jag var ung på 80-talet och vi slapp det där.

– Det är absolut annorlunda i dag. Men man raggar nog ganska mycket ute också.

Kan Tinder göra att man inte ger killen man står och pratar med ute en riktig chans eftersom man samtidigt har en flört på gång i mobilen?

– Jo. Och man kan också träffa någon i verkligheten som man blir nyfiken på och sedan kolla upp på Instagram eller Facebook.

Och då lägger det sig i vägen för det intryck du fick i verkligheten?

– Ja.

Vad sorgligt det låter!

– Ja. Det handlar mycket om besvikelse. Men jag vill också problematisera vad som händer när det finns så många forum att framställa sig i. Det är spännande. Det här projektet har skapat så mycket roliga diskussioner. Alla sitter i samma båt, alla har eller har haft Tinder.

Vad tror du man får för intryck av dig på Tinder?

– Jag har pratat både med folk jag träffat där och med andra. De säger att jag verkar både konstnärlig och ganska knasig. Det stämmer. Jag har gjort mycket collage och alla mina Tinderbilder var collage med mig själv i. Jag driver med hela Tinder, jag lattjar med mina collage och färger. Jag träffade en person för ett tag sen och han tyckte det var mitt i prick.