Tingsrätten blir dubbelt så stor

Attunda tingsrätt ska fördubbla sin yta och bli en av de största tingsrätterna i Sverige. Arkitekturen på den 14 våningar höga nybyggnationen är spektakulär och ger centrala Sollentunas skyline en ny prägel.

Det var i onsdags kväll som stadsbyggnadsnämnden i Sollentuna föreslog att kommunstyrelsen ska godkänna ett avtal med fastighetsägaren Vacse som äger Attunda tingsrätt.

Förutom flera nya förhandlingssalar planeras två nya toppmoderna säkerhetssalar som ska kunna användas för särskilt krävande mål från resten av Stockholmsområdet.

– Det är brist på stora förhandlingssalar i hela regionen, säger Inger Söderholm, lagman och myndighetschef vid Attunda tingsrätt.

Attunda tingsrätt stod färdig så sent som 2010. Men redan i början av 2015 hade domstolen växt ur sina nya lokaler och tvingats placera en av enheterna i polishuset.

– Med en ökad befolkning följer en ökning av antalet mål. Nu tar vi lite höjd för framtiden, säger Inger Söderholm.

Attundas utbyggnad är inte bara en angelägenhet för rättsväsendet. Satsningen innebär 150-200 nya arbetsplatser till Norrort. Och avsikten är att omkring en tredjedel av lokalerna i huset ska tillfalla andra hyresgäster än Domstolsverket.