Därför kan myndigheterna inte hitta gravvandalen

Mannen saknar folkbokföringsadress, förklarar Stockholms tingsrätt.
Mannen saknar folkbokföringsadress, förklarar Stockholms tingsrätt.
Polisen hittar inte mannen som misstänks ha vandaliserat terroroffret Ebbas grav. Detta trots att Ebbas pappa säger att han sett den åtalade mannen vid graven flera gånger sedan åtalet kom i november.
– Nästa steg kan vara en efterlysning av mannen, säger Mats Svensson, gruppchef på polisens delgivningssektion.

Stockholms tingsrätt har, på obestämd tid, skjutit upp rättegången mot mannen som misstänks ha vandaliserat terroroffret Ebbas grav.

Rättegången skulle ha hållits på fredagen. Men för att rättegången ska kunna hållas måste mannen delges åtalet och kallelse till huvudförhandling. Det har inte varit möjligt, eftersom varken tingsrätten eller polisen vet var mannen befinner sig.

På grund av det har rättegången flyttats fram.

Har väckt starka reaktioner

Beskedet har väckt starka reaktioner och Ebbas pappa upplever att fallet inte prioriterats.

Han ifrågasätter också hur den misstänkta mannen inte kan ha hittats, eftersom han själv säger sig ha sett honom vid graven för bara två veckor sedan.

– Jag hade ju kunnat hjälpa till. Men det borde ju inte vara mitt jobb att skugga honom. Jag tycker det är så dåligt, det känns som att de inte prioriterat oss som fått gravarna förstörda, har Ebbas pappa tidigare sagt till Mitt i.

Tingsrätten: ”Adressen fungerade inte”

Den misstänkta mannen, som sedan i november står åtalad för brott mot griftefriden och olaga hot, bor på okänd adress.

När Stockholms tingsrätt inte fick tag i mannen skickades ärendet över till polisen den 11 januari. Polisen fick då i uppdrag att försöka hitta mannen och delge honom åtalet och kallelse till huvudförhandling.

– Den adressen vi hade fungerade inte och han har ingen folkbokföringsadress. Det saknas uppgifter om arbetsplats, säger Mirja Högström, rådman på Stockholms tingsrätt.

Nu ska tingsrätten be polisen att göra ännu ett försök att hitta mannen.

Polisen: ”Inget ovanligt”

När polisen tog över arbetet för att försöka delge den misstänkta mannen stötte de på samma problem som tingsrätten – mannen saknar känd adress.

Polisen har sökt mannen på tillgängliga telefonnummer och efter ett tips har de även letat på en sjukvårdsinrättning utanför länet. Allt utan framgång.

– Vi har ett antal ärenden där personer inte kan delges av olika anledningar. Finns det ingen adress kan det bli svårt, säger Mats Svensson, gruppchef på polisens delgivningssektion.

För polisen är det okänt om mannen är kvar i Sverige, eller om han lämnat landet.

Kan inte delges ”på stan”

Mats Svensson förklarar att en misstänkt person inte kan bli frihetsberövad för att delges ”på stan”, vilket ofta gör det svårt.

Ska det vara möjligt att frihetsberöva en person för att sedan kunna delge hen måste den åtalade personen misstänkas för ett nytt brott där och då.

– Att undanhålla sig från delgivning är inget brott, säger Mats Svensson.

Kan bli efterlyst

Det kräver mycket resurser att leta efter efterlysta personer. Men nästa steg skulle kunna vara en efterlysning av gravsabotören.

– I det här fallet kan vi lägga en efterlysning. Men den har ingen verkan om han ändå inte påträffas. Däremot skulle det öka chanserna eftersom fler anställda då skulle veta att han söks för delgivning, säger Mats Svensson.

Så om ni inte hittar mannen nu kan exakt samma sak hända igen vid nästa satta datum för förhandling? 

– Den risken finns, men det är inte önskvärt, säger Mirja Högström, rådman på Stockholms tingsrätt.