ANNONS

Tingsrätten sparkar politikern Wall

Rickard Wall sägs upp som nämndeman i Stockholms tingsrätt.
Rickard Wall sägs upp som nämndeman i Stockholms tingsrätt.
Stockholms tingsrätt beslutade på torsdagen att säga upp Rickard Wall från sitt uppdrag som nämndeman.
Detta efter att Wall i en debatt om sexuella övergrepp på festivaler bland annat uttalat sig om "villiga svenska kvinnor" och "charmiga sydländska män".
ANNONS

Rickard Wall, politisk vilde, blev för tre veckor sedan avstängd från sitt arbete som nämndeman i Stockholms tingsrätt. På torsdagen beslutade tingsrätten att fullt ut säga upp Wall från sitt uppdrag.

Detta efter att tingsrättens lagman reagerat på ett uttalande som Wall gjorde under en debatt i Stockholm stads kommunfullmäktige den 5 september.

Rickard Wall har framfört att han har yttrandefrihet och att detta inte borde påverka hans uppdrag i rätten. Dessutom menar Wall att lagmannen har fel i sak och refererar till sakar som Wall inte sagt om bland annat utrikes födda män.

– Vad jag talar om är charmiga sydländska män och sådan kan födas i Sverige. Dessutom gick nästan halva min tid till att jag läste ur polisrapporter. Om något strider mot opartiskhet, ja, då är det polisens rapporter. Det är helt orimligt att säga upp mig för, säger Rickard Wall till lokaltidningen Mitt i Stockholm.

Tingsrätten menar i sitt beslut, som är taget av lagmannen Stefan Strömberg, att rättens företrädare – även om de också har yttrandefrihet – måste tänka på vad de säger för att inte skada domstolens förtroende.

– Jag har inte sagt något utanför lagens råmärken. Det är inte fråga om det. Lagmannen attackerar mig utifrån vad jag säger i en folkvald församling och det är bekymmersamt, säger Rickard Wall som tänker överklaga beslutet.

I dag är Rickard Wall politisk vilde i Stockholm stads kommunfullmäktige och Stockholms läns landstingsfullmäktige. Han valdes in för Sverigedemokraterna men blev utesluten efter uttalanden om ”tjusiga tiggarkvinnor”.

Fakta

Utdrag från Walls anförande 5 september

”För inte så länge sedan var dessa ändå inte fler än att mängden villiga svenska kvinnor räckte till, då fanns det betydligt mindre anledning för charmiga sydländska män att begå sexuella övergrepp, de fick sitt i alla fall. Nu däremot har de kommit i så stor mängd att villiga svenska kvinnor inte är tillräckligt många för att kunna hinna med att ge de charmiga sydländska männen vad de vill ha.”

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.