ANNONS

Tingsrätten ställer in en lång rad rättegångar

Solna tingsrätt, Solna, Stockholm, rättegångar ställs in, coronaviruset
Solna tingsrätt har hand om mål som gäller bland annat Solna, Sundbyberg och Västerort. Just nu läggs mål på hög på grund av viruset.
Solna tingsrätt har valt att ställa in eller skjuta upp de flesta rättegångar på grund av coronaviruset. Beslutet gäller fram till påsk – till att börja med.
ANNONS

Coronaviruset får påverkan på rättsväsendet. Anställda måste jobba hemma och rättegångar ställs in. I Solna tingsrätts schema för här veckan finns knappt 70 förhandlingar av olika slag inplanerade, jämfört med nästan 140 förra veckan.

Tingsrätten har beslutat att ställa in alla förhandlingar som inte är helt nödvändiga. Beslutet gäller inledningsvis fram till påsk.

– Det är så långt fram vi har bestämt att de flesta förhandlingarna ska ställas in, men vi gör bedömningar från fall till fall, säger tingsrättens chefsrådman Patrik Alm.

Det viktigaste är att se till att upprätthålla verksamheten och se till att för många anställda inte blir sjuka samtidigt.

Barn prioriteras

Än så länge genomförs rättegångar i mål som gäller anhållna och häktade personer och fristmål, där man måste hålla förhandling inom en viss tid. Även mål där barn är inblandade eller där barn riskerar att fara illa genomförs fortfarande.

I tvistemål ser tingsrätten över om vissa mål kan avgöras via telefon, häktningsförhandlingar hålls via videolänk och man tittar också på vilka mål som kan avgöras utifrån handlingarna, utan huvudförhandling. För att minska risken för smittspridning jobbar också en tredjedel av domstolens personal hemifrån åt gången, och domarna jobbar två-tre dagar i taget hemifrån.

– Förhandlingar som måste genomföras fortsätter vi att hålla. Vi försöker hitta vägar att jobba så effektivt och rättssäkert som möjligt. Det viktigaste är att se till att upprätthålla verksamheten och se till att för många anställda inte blir sjuka samtidigt. Sedan måste vi se till att vi på ett rättssäkert sätt kan genomföra de förhandlingar vi måste, utan att det medför för stora risker, säger Patrik Alm.

Ger inga nya datum

Den som är berörd av en inställd förhandling kommer att få meddelande från tingsrätten via mejl. I dagsläget ger tingsrätten inte några nya datum för de förhandlingar som skjuts upp, och för många kommer det att bli en lång väntan på att få sin sak prövad. En utmaning för tingsrätten blir att lyckas klämma in de uppskjutna rättegångarna i ett redan hektiskt schema.

– Det kommer att bli ett problem framöver, framförallt till hösten och det håller vi på att se över hur vi ska lösa, säger Patrik Alm.

ANNONS

Fortfarande öppna rättegångar

Coronaviruset ändrar inte principen att rättegångar är öppna för allmänheten att följa på plats, men domstolen har vidtagit flera säkerhetsåtgärder. Tingsrätten är på sin hemsida tydliga med att den som har symptom på luftvägsinfektion, även lindriga symptom, inte ska besöka lokalerna.

– Rättegångar ska vara offentliga, och det ruckar vi inte på. Men vi har till exempel minskat antalet stolar vid en del förhandlingar och på det sättet gjort det glesare. Sedan har det också kommit färre besökare den senaste tiden, säger Patrik Alm.

Ingen brist på nämndemän

Flera tingsrätter i landet har den senaste tiden vittnat om att återbud från nämndemän har påverkat planerade förhandlingar. Enligt Domstolsverket finns det drygt 8 000 nämndemän som tjänstgör vid Sveriges domstolar. 30 procent av nämndemännen är 70 år eller äldre och tillhör en av de riskgrupper som Folkhälsomyndigheten har identifierat.

I Solna märker man ännu ingen brist på nämndemän:

– Eftersom vi har betydligt färre förhandlingar så behöver vi inte lika många nämndemän och än så länge har det fungerat bra, säger Patrik Alm.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.