ANNONS

Tio års väntan för hyresrätt i Akalla

Tidigare kunde man få en hyresrätt inom tre år i Järva. Nu är kötiden cirka tio år för en hyresrätt i Akalla och Husby.
Tidigare kunde man få en hyresrätt inom tre år i Järva. Nu är kötiden cirka tio år för en hyresrätt i Akalla och Husby.
Förra året var den genomsnittliga tiden i kö för en lägenhet i Husby och Akalla tio år.

Och kötiden i Järvaområdet har ökat kraftigt – för tio år sedan räckte det tre år.
ANNONS

Det står ungefär 517 000 personer i kön till Bostadsförmedlingen i Stockholm. En som stått i kön i sex år är Baashi Aden som har fru och tre barn i åldrarna 3, 6 och 9 år.

Familjen har bott länge i Tensta och Rinkeby. Just nu bor de hemma hos en annan barnfamilj i Rinkeby. Familjerna delar på en fyrarummare och Baashi Aden betalar cirka 3 000 kronor i månadshyra.

– Vi är fem personer som delar på ett rum. Det är jättesvårt att hitta en lägenhet. Det finns många som har det som oss, säger Baashi Aden.

Familjen är på desperat jakt efter en egen lägenhet.

– Jag kan tänka mig att bo nästan var som helst, till exempel i Södertälje eller Märsta. Hittills har jag kommit på plats 50 på de lägenheter som jag haft chans på, säger Baashi Aden.

Bland förbipasserande kring Rinkeby torg finns fler med liknande historier. Abdulaziz Mohammed berättar att han åkte ur bostadskön 2007 efter att ha missat att betala in avgiften. Nu bor han med fru och barn i andra hand i Rissne.

– Nu har jag åtta års kötid. De enda erbjudanden jag har fått hittills är lägenheter i Ronna. Men mina barn går i skolan här så det känns inte som ett alternativ.

Den genomsnittliga kötiden för en hyresrätt i Husby och Akalla har ökat jämfört med för tio år sedan då man kunde få en lägenhet efter tre år. Kista har inte så många hyresrätter så området finns inte med i statistiken över förmedlade lägenheter.

– Kötiden är en indikator på efterfrågan i ett område. Kötiderna har vuxit överallt. Det som gör Järvaområdet populärt är att det finns tunnelbana dit och att det ändå ligger ganska nära centrala Stockholm, säger Marika Nordström, marknadschef på Bostadsförmedlingen i Stockholm.

ANNONS

Bostadsbristen i Stockholm är stor. Den rödgrönrosa majoriteten och oppositionen är oense om hur snabbt bostadsbyggandet går. Moderaterna anklagar majoriteten för att byggandet går för långsamt, medan Socialdemokraterna menar att antalet beslutade detaljplaner och markanvisningar sköt i höjden förra året.

Fakta

Genomsnittlig kötid för hyresrätter under 2015

Innerstan 12,2 år

Närförort 11,5 år

Ytterstaden 8,6 år

Akalla 10,1 år

Husby 9,6 år

Rinkeby 8,4 år

Tensta 8,1 år

Vällingby 5,0 år

Källa: Bostadsförmedlingen i Stockholm
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kista direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.