Tio bilägare fick däcken förstörda

Däck för omkring 20 000 kronor förstördes på Abrahamsbergsvägen. Hanna Claesson satte på vinterdäcken i stället, men till våren måste hon skaffa nya däck.
Däck för omkring 20 000 kronor förstördes på Abrahamsbergsvägen. Hanna Claesson satte på vinterdäcken i stället, men till våren måste hon skaffa nya däck.
Tio bilar fick sina däck sönderskurna längs ­Abrahamsbergsvägen. Samma natt brändes en föreningsstuga ner i Kyrksjö­löten.

– Förmodligen är det något ungdomsgäng som drar förbi, säger ­Peter Gatby på Brommapolisen.

Förra söndagen kom Hanna Claesson och hennes sambo ner till bilen hon hade parkerat på gatan.De hann sätta sig innan de märkte att bilen lutade. Någon hade skurit sönder båda däcken på förarsidan.

Tjänstebilen var parkerad intill och Hanna tänkte ta den i stället när hon upptäckte att också den var vandaliserad, liksom ett tiotal andra bilar längs Abrahamsbergsvägen. Nästan alla hade fått två däck sönderskurna.

– De hoppade över de gamla bilarna, men de finare var trasiga all­ihop, säger Hanna Claesson.

Många hade redan hunnit byta sina däck när Lokaltidningen Mitt i besökte gatan, men en blå Hyundai stod kvar och längre ner i backen vilade en Mustang på fälgarna. I däcken fanns en reva på ett par centimeter.

– Det kan inte vara lätt att hugga igenom ett däck. De måste ha hållit på en bra stund, konstaterar Hanna Claesson.

Hon har bott i området i två och ett halvt år. I början hände ingenting, men det senaste året har bilrutan krossats en gång på ­hennes bil, en annan gång på hennes sambos pappas bil.

– I vintras hade någon gått här och ritat på bilarna. Jag blir förbannad för det är så onödigt. Jag är inte rädd, men det kostar en massa pengar, säger hon.

Samma natt som bilarna vandaliserades tände någon på en stuga i Kyrksjölötens koloniområde, två kilometer därifrån. Kolonisternas föreningshus som innehöll verktyg och maskiner för hundratusentals kronor brann ner till grunden.

Ordförande Anna Docherty började nästan gråta när hon såg förödelsen på söndag förmiddag.

– Vi har haft en toppensäsong och fått in många nya medlemmar i föreningen. Stugan är områdets hjärta. Det känns för jävligt, helt enkelt.

Kyrksjölötens koloniområde har haft problem med skadegörelse varenda höst de senaste åren.

Det har varit krossade rutor, söndersparkade redskapslådor och trasiga möbler.

– Alltid på hösten, de första veckorna efter skolstarten, konstaterar Anna Docherty.

Brommas närpolischef Peter Gatby förmodar att det är ungdomsgäng som dragit förbi och säger att det är svårt för polisen att göra något åt det.

– Det är sällan vi är på rätt plats i rätt tid. Det är bara om det finns ett jättebra vittne eller om någon kunnat ta bilder som vi har en chans, säger Peter Gatby.

I vintras hade ­någon gått och ritat på bilarna. Jag blir förbannad för det är så onödigt.Hanna Claesson