Tio dagars kötid för kompislya

Vill du dela lägenhet med en kompis? I Pluto finns kompislägenheter med tio dagars kötid.
Vill du dela lägenhet med en kompis? I Pluto finns kompislägenheter med tio dagars kötid.
Det finns fortfarande lediga hyresrätter i Pluto.

– Vi håller precis på med uthyrningen, säger Marit Appelgren, vd på Bygg Vesta.

Tyresöborna har fått fler privata värdar att välja mellan. Längs med Njupkärrsvägen är hyreshuset Pluto på väg att bli klart – inflyttningsdatumet för de 76 lägenheterna är satt till första veckan i juli.

För att få ett kontrakt på en vanlig lägenhet i Pluto gäller det att man stått i bostadsbolaget Bygg Vestas kö några år. Men i det nya hyreshuset finns också så kallade kompislägenheter och enligt vd, Marit Appelgren, kan man för närvarande få en sådan med bara tio dagars kötid.

Bygg Vesta har också något som kallas Direkten, dit var tionde bostad går.

– Där spelar kötid ingen roll och med lite tur kan man lyckas få ett sådant kontrakt, säger Marit Appelgren.

En kompistrea på 45 kvadratmeter i det nya hyreshuset kostar 7 700 kronor per månad att hyra. En vanlig trea på 55 kvadratmeter kostar 8 600 kronor.

Hyran för den vanliga trean ligger något över Tyresö bostäders senaste reguljära nybygge från 2012 i centrala Tyresö. I Kattfoten ligger hyrorna efter den senaste hyresförhandlingen på mellan 7 900 och 8 500 kronor, men då är de också större än Bygg Vestas treor.

En andra ny hyresvärd, Wallenstam, har öppnat portarna för intresseanmälan för att bo i Trädgårdsporten intill Masten. Ungefär hälften av de 184 lägenheterna ska dock förmedlas av Stockholms bostadsförmedling. Eftersom Wallenstams lägenheter beräknas vara klara först i slutet av 2017 är hyrorna ännu inte satta.

– Vi gör det i förhandling med hyresgästföreningen, så det går inte riktigt att säga än. Men det går bra att lämna en intresseanmälan, så får man information när det är skarpt läge, säger Elisabeth Vansvik, kommunikationsdirektör på Wallenstam.