Min lokala hjälte

Tio kilo amfetamin hittades i källare

Den 41-årige Söderortsbon förvarade över tio kilo amfetamin och över fyra kilo ecstasytabletter i en källare i Hagsätra. På tisdagen dömdes han till sex års fängelse för grovt narkotikabrott.

En dag i början av mars spanade polisen på en 41-årig Söderortsbo när han besökte en adress i Hagsätra. Spaningsbilder visar hur mannen kommer ut ur en port och går mot sin bil, bärande på en väska.

– Vi hade spanat på honom en kort tid eftersom han var intressant för oss i narkotikasammanhang, säger Henrik Gustafsson, kriminalinspektör på avdelningen grova brott i polisområde Syd.

En stund senare greps mannen i sin bil på Fagersjövägen. Drogtestet visade positivt för narkotikapåverkan – och i väskan låg cirka ett kilo amfetamin och 540 ecstasytabletter.

Men det stora fyndet gjordes i källarförrådet som mannen hade besökt strax innan gripandet. Där låg över tio kilo amfetamin och över fyra kilo ecstasytabletter – med ett sammanlagt marknadsvärde på över fyra miljoner kronor enligt polisen.

41-åringen dömdes på tisdagen av Södertörns tingsrätt till sex års fängelse för grovt narkotikabrott. Själv har han förklarat att han hade en skuld till personer som sysslade med narkotikahandel och att de krävde att han skulle utföra tjänster åt dem.

Tingsrätten skriver i domen att förklaringen inte är otrolig. Mannen döms för att ha agerat i samförstånd med andra. Men inga fler personer har dömts i ärendet.

– Under utredningens gång fanns det andra personer som var intressanta för oss men deras inblandning gick inte att styrka, säger Henrik Gustafsson.

Fynd av såhär pass stora mängder narkotika är enligt polisen ovanliga.

– Det är inget rekordbeslag men det är stort, säger Henrik Gustafsson.

41-åringen har dömts flera gånger tidigare för liknande brott. Mitt i har sökt hans advokat.