Tio nya popup-parker i stan

Popup-park på Pipersgatan
Popup-parken på Pipersgatan kom upp i augusti.
Tio nya popup-parker runt om i stan under nästa år. Det lovar majoriteten i sin nya budget

Mitt i kunde i slutet av augusti berättat att Kungsholmen fått sin första, så kallade, Popup-park på Pipersgatan. ”Parken” kommer vara kvar till mitten av oktober och består av några bänkar och växter som helt sonika tagit över en av parkeringsplatserna på gatan.

Även på delar av Humlegårdsgatan har en liknande park satts upp av fastighetsägare i kvarteret när trafiken helt stängdes av på gatstumpen under årets sommar.

Nu ska konceptet sprida sig till fler platser i stan, kan Mitt i avslöja. I den nya budgeten som presenteras nästa vecka slås det fast att staden ska medverka till ”minst 10 popup-parker under 2017”.

Enligt trafikborgarrådet Daniel Helldén kommer staden själva att stå för några av popup-parkerna. Resten är det tänkt att andra aktörer ska stå för – exempelvis en restaurangägare som vill göra det mysigare utanför sin servering.

– Vi har ändrat regelverket och gjort det väldigt billigt att hyra en plats. Sedan tillkommer förstås kostnaden för själva parken, säger Daniel Helldén.

Popup-parkerna kan hamna på gågator där trafiken redan är avstängd. Men också på parkeringsplatser på bilgator. Där ska de dock utformas så att de inte är farliga att köra på.

– Annars kan man göra vad som helst. Vi vill får en mer levande och roligare stad och också platser där man kan stanna upp och hänga en stund, säger han.

Var parkerna ska hamna är ännu inte klart.