”Tio personer ska ha åkt för att strida”

Tio personer från Haninge har stridit i Syrien och Irak.

Det uppger fyra politiker i gymnasienämnden efter att ha informerats av polisen.

Det var vid gymnasienämndens sammanträde den 25 augusti som polismyndigheten informerade lokalpolitikerna om rekryteringen av Haningebor till väpnade konflikter i världen.

Till Lokaltidningen Mitt i säger lokalpolisområdeschef Max Åkerwall att det finns ”ett antal personer i Haninge som är värda att följa upp”. Men när Mitt i ringer upp de informerade politikerna berättar majoriteten av dem att de fått veta att tio personer från området faktiskt rest i väg och stridit.

– Enligt polisen fanns tio bekräftade personer från området som strider just nu eller har stridit, säger ledamot Andreas Seinegård (C), och får medhåll av ledamoten Åsa Radne Börselius (FP).

Uppgifterna skiljer sig åt beroende på vem man frågar. Ordförande Anders Nordlund (S) upplevde inte att polisen nämnde någon specifik siffra över hur många som rest i väg för att kriga. Samma sak säger ledamoten Acer Tuncer (MP).

– Jag tolkade det som ett närmevärde på tio personer som man håller koll på i området, säger Anders Nordlund.

Moderaterna Michael Fridebäck och Natasha Ringblom ger dock samma bild som C och FP.

– Det var en väldigt försiktig rapport, men det som polisen bekräftade var att tio kända individer från Haninges upptagningsområde åkt och stridit för olika sidor och att hemkomstsamtal hållits, säger Natasha Ringblom.

– Nu är det socialtjänsten och kultur och fritid som måste ta ansvaret. Att kommunen nu lanserat en sida mot våldsbejakande extremism är bra, men åtgärderna skulle ha kommit tidigare, säger Michael Fridebäck, andre vice ordförande i nämnden.

Enligt Fredrik Milder, pressekreterare på Säpo, är det stora problemet med krigsresorna nya terror­attentat när de kommer tillbaka.

– Detta ligger såväl i Al-Qaidas som Islamiska statens ideologi. Det finns en uttalad avsikt att man ska begå attentat på hemma­plan eller i väst när man återvänder, säger han.

Fakta

Svårt bevisa att brott begåtts i krig

Det är i dag inte brottsligt att ansluta sig till våldsbejakande extremistiska rörelser, som exempelvis islamistiska. Däremot kan man göra sig skyldig till terrorbrott om man deltar i dödlig krigföring med dessa rörelser, men det finns stora svårigheter att bevisa brotten.

Säpo har i dag säkra uppgifter om 150 svenskar som rest för att strida för aktuella våldsbejakande, islamistisk-extremistiska grupper.

Källa: Säpo, mitti