ANNONS

Tiotal förskolor kan tvingas stänga

Förskolan Friskus i Trångsund har nekats nytt tillfälligt bygglov och 30 barn kan tvingas sluta.
Förskolan Friskus i Trångsund har nekats nytt tillfälligt bygglov och 30 barn kan tvingas sluta.
Med kort varsel kan förskolan Friskus i Trångsund tvingas stänga ner i juni efter att ha nekats förnyat tillfälligt bygglov.

Flera förskolor i kommunen med tillfälliga bygglov kan drabbas på samma sätt.
ANNONS

Efter att förskolan Friskus har fått driva sin verksamhet i en villa i Trångsund i åtta år har tjänstemän i kommunen nu gett förskolan avslag på ansökan om ett nytt tidsbegränsat bygglov. Det krävs ett sådant eftersom detaljplanen inte tillåter förskoleverksamhet.

Ärendet ska upp i natur- och byggnadsnämnden den 23 maj och går politikerna på samma linje måste förskolan, med cirka 30 barn, stänga i juni.

– Personal och föräldrar är jätteoroliga och det här är inte hälsosamt för barnen. Det känns som att kommunen inte har tänkt på vilka konsekvenser det får, säger Maria Ekeberg, ägare och förskolechef.

Christian Ottosson (C), ordförande i natur- och byggnadsnämnden, vill avvakta att kommentera det enskilda ärendet innan beslut i nämnden, men menar att ny rättspraxis gör det svårare att få tillfälliga bygglov.

– Man måste kunna visa att verksamheten är tillfällig i den fastigheten. Ofta har det i Huddinge räckt att prata om att man ska flytta så småningom, nu krävs det en konkret plan, säger han.

Maria Ekeberg menar att hon i flera år försökt få till en permanent lösning. Hon har i fler omgångar haft samtal med kommunen om att bygga en förskola i området, och försök att få till en lösning pågår också nu.

– Jag hoppas på en lösning så snart det går, men kommunen kan inte garantera någon ersättningslokal till förskolan om det skulle behövas. Det är däremot kommunens ansvar att hitta nya platser till barnen, säger Karl Henriksson (KD), ordförande i förskolenämnden.

Det är inte bara Friskus som är i den här situationen i Huddinge. Enligt Henriksson är det ett tiotal förskolor som kan komma att påverkas på samma sätt. Den som ligger näst på tur är kommunala förskolan Tuvan, även den i Trångsund.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.