Tiotusentals nya invånare i Järfälla

Om cirka tio år kan Järfälla slå sig in i en ny exklusiv klubb.

Då väntas nämligen befolkningsantalet i kommunen uppgå till hela 100 000 ­personer.

Färska siffror från analysföretaget Statisticon visar att Järfälla kan växa med nästan 30 000 invånare på tio år, 2014–2024. Det är en ökning med 41 procent och med det placerar sig kommunen på en andra plats i Sverige. Bara i Sundbyberg väntas en större befolknings-ökning.

Kommunstyrelsens andre vice ordförande och oppositionsrådet Cecilia Lööfgren (M) menar att en avgörande faktor i tillväxten har att göra med att kommunen de senaste två mandatperioderna gjort en ordentlig planering och skapat förutsättningar för nya bostäder, där grundpelaren är Barkarby­staden.

– Där var det ju först planerat för 5 000 nya bostäder. Men den siffran har ju ökat kraftigt tack vare Stockholmsförhandlingen och det som Alliansregeringen och Alliansen i landstinget och i Järfälla skapade förutsättningar för genom den planerade nya tunnelbanelinjen via Barkarbystaden och Barkarby station.

Claes Thunblad (S) kommunstyrelsens ordförande är inte lika imponerad av vad ­Alliansen i Järfälla åstadkommit de senaste mandatperioderna.

– Vi har haft ett bra läge länge, men politiskt har man inte haft modet. Man har inte vågat investera i framtiden. Det första vi gjorde med bostadsbyggandet efter att vi vann ­valet var att dra upp massa saker som det gått långbänk i. Men vi kommer att vara förberedda, vi håller på att femdubbla bostadsbyggandet och vi jobbar och planerar för utbyggnaden av servicen.

Vi har haft ett bra läge länge, men politiskt har man inte haft modet.

Koppartjuvar välte ut 150 liter olja i naturreservat

Kallhäll I jakt på koppar ska tjuvar ha vält ut transformatorolja i Görvälns naturreservat och vattenskyddsområde.

Händelsen inträffade i höjd med SCA:s anläggning och på Peabs etablering vid nya Mälarbanan.

En underentreprenör till Peab hade förvarat en transformator i natur­reservatet som tjuvarna ska ha vält, vilket gjorde att 150 liter olja rann ut i området.

Marken är uppgrävd och analyssvar inväntas.