Tio tips: så gör du hösten i Huddinge

Ylva Lööv rider vid paradisets naturreservat.
Ylva Lööv rider vid paradisets naturreservat.
Redaktionen ger tips på tio höstaktiviteter som du kan ägna dig åt på hemmaplan.

1. Bada

Är du sugen på att börja vinterbada är det hög tid att börja plurra nu om du ska hinna vänja kroppen. I Huddinge är det i Kråkviken som vinterbadarna håller till.

2. Kuta

Ta en uppfriskande löprunda längs en av våra sjöar. Någonstans bland alla vackra naturreservat lär var och en kunna hitta en runda som passar. Uppmätta slingor i distanser från en upp till femton kilometer finns i Glömmarens reservat och Ågesta.

3. Träna i det fria

I Huddinge finns inte mindre än sju utegym att välja mellan. I Ågesta kan du göra en trestegsraket: gympass i friska luften, löprunda runt (halva) Magelungen följt av ett svalkande dopp i sjön.

4. Fotografera

Det är något alldeles särskilt med ljuset på hösten som gör även de mest vardagliga objekt till vackra stilleben. Inte gör färgerna som naturen iklär sig saken värre. Dessutom kan du skicka in dina höstbilder till Mitt i så kan du få din bild publicerad. Mejla bilden samt var den är tagen och av vem:huddingehost@mitt.se.

5. Vandra

För den som vill ha mer rofylld motion är en promenad perfekt. I Paradisets naturreservat finns flera utmärkta vandringsleder. På söndagar kan man få sig en kopp kaffe (och om du har tur en våffla) på Torpet.

6. Skörda!

Den som sår får skörda, heter det, men även den som är utan trädgård, eller lott har chansen. Förutom att ta av svamp och bär som allemansrätten bjuder oss på finns förmedlingsgrupper på Facebook där de med överflöd av grödor delar med sig till andra. På aktavara.org/fruktformedlingen kan du se var det finns frukt att hämta.

7. Prova på ridning

Ylva Lööv från Johanneshov tar sig till Strömdalen varje dag och tar sitt arabiska fullblod Le Marquise på en tur i naturreservatet. Har du ingen egen häst finns gott om ridklubbar i Huddinge – ring och fråga om det finns möjlighet att prova på!

8. Gå med i en kör

När kylan och mörkret tränger sig på är ett perfekt tillfälle att samlas inomhus och sjunga tillsammans. Både Huddinge kyrka och ABF har körgrupper för alla oavsett ålder och erfarenhet.

9. Cykla!

Så länge vägen är halkfri räcker det med vantar och mössa för att kunna fortsätt cykla till jobbet. Är du lite mer avancerad ordnar bikeparken i Flottsbro en Nightride den 21 oktober. Då blir det en spektakulär downhilltur med pannlampa genom ett cykelspår som smyckats med ljusslingor och marschaller. Mer information finns på flottsbro.se

10. Ta del av samisk kultur

En liten del av Jokkmokk flyttar till Huddinge centrum. Jokkmokksdagarna äger rum för artonde gången i ordningen den 27-30 oktober. Som vanligt blir det marknad, underhållning och samisk street food. Mer information finns på huddingecentrum.se