En guide till naturens skafferi

Jenny Cederholm plockar fläderbär på Hauptvägen. Vanligast är att man gör saft på blommorna, men bären kan också användas till saft eller gelé om man kokar dem först.
Jenny Cederholm plockar fläderbär på Hauptvägen. Vanligast är att man gör saft på blommorna, men bären kan också användas till saft eller gelé om man kokar dem först.
De här mirabellerna växer bakom Onsdagslivs.
De här mirabellerna växer bakom Onsdagslivs.
Varför köpa dyra bär i butik när man kan plocka dem i buskarna runt knuten?

Så tänkte personerna bakom bloggen HOPP! som har gjort Hökarängens egen frukt- och bärkarta.

Fläder, nypon, körsbär, hasselnötter och enbär.

Bland husen där vi bor finns en hel del ätbara frukter och bär.

Hökarängsborna Jenny Cederholm och Maja Lindström driver bloggen HOPP! (Hökarängens Omställning- och Permakulturprojekt) och brinner för att ta tillvara det naturen ger. I höst har de gått runt i närområdet och kartlagt de lokala guldgruvorna. Nu kan alla ta del av resultatet: En frukt- och bärkarta över Hökarängen.

– Det är både för vår egen skull så vi ska komma ihåg var det finns, och för andra. Det är ju mycket bättre att ta vara på det som finns än att allt faller till marken och blir skräp, säger Jenny Cederholm.

Gillar man till exempel körsbär kan man söka sig till Cigarrvägen i närheten av Ica.

– Och bort mot Veckodagsområdet finns mycket mirabeller – en sorts gulröda små plommon, säger Jenny Cederholm.

Bloggkollegan Maja Lindström menar att Stockholms stad borde bättra på skötseln av fruktträd och bärbuskar.

– Staden borde betrakta dem som något värdefullt som man tar hand om. De som nu finns i Farsta har hunnit växa sig för höga och behöver omvårdnad för att ge rikligt med frukt och bär.

– Vi skulle också vilja se en markant ökning av nyplantering av frukt och bär, till exempel när man rustar upp lekparker. Om boende kan plocka i sitt närområde behöver de inte ta bilen till skogen eller affären för sylt och frukt. En enkel insats för miljöns skull, säger Maja Lindström.

Fakta

Tips!

På sajten skogsskafferiet.se finns information om vilka bär som är ätbara, hur de ser ut, hur de kan användas och när de bör skördas.