Tipsen börjar komma in efter fantombilden

Mats Pettersson hoppas att fantombilden ska ge resultat.
Mats Pettersson hoppas att fantombilden ska ge resultat.
Polisen har tagit fram en dna-genererad fantombild som kan var en viktig nyckel för att lösa spädbarnsmordet i Kungsängen som skedde 2002. Flera medier publicerade bilden under gårdagen och nu har tipsen börjat komma in.

Mitt i har tidigare rapporterat att detta är ett av de fem kalla fall som polisen nu tar upp igen på grund av nya möjligheter att söka i dna-register.

Det var 2002 som den lilla flickan hittades i Kungsängen i en gångtunnel, insvept i ett örngott. Idag har polisen offentliggjort en dna-genererad bild som skulle kunna föreställa barnets mamma.

Flera medier, bland annat Mitt i och SVT:s Veckans brott, publicerade under gårdagen polisens fantombild. Nu har tipsen börjat strömma in.

– Vi har just nu fått in ett antal tips. Runt fem stycken tror jag. Men det brukar ta några dagar innan tipsen verkligen brukar komma in. Jag är väldigt hoppfull, säger Mats Pettersson, chef för Stockholmspolisens kalla fall-grupp.

Mats Pettersson vill däremot poängtera att bilden bara är ett antagande om ur den här personen kan se ut.

– Det finns ju inga vittnesuppgifter i det här fallet. Så det här är ett antagande om hur personen kan se ut. Sedan är det ju i princip omöjligt att bedöma hårfärg, frisyr, kroppstyp och sånna saker. Det är ingen exakt vetenskap det här, säger han.

Börjar ta dna-prover

För att gå framåt i det här fallet kommer nu polisen använda sig utav uteslutningsmetoden.

– Vi kommer kunna börja topsa de personer som känns relevanta. Man behöver inte ens vara skäligen misstänkt för att vi ska få göra det. men det måste finns en tanke bakom det och vi testar bara mot det aktuella fallet. I såna här fall topsar vi många just för att utesluta dem ur utredningen, säger Mats Pettersson.