Välj ditt område
Tjuven tar sig oftast in genom ett fönster.
Tjuven tar sig oftast in genom ett fönster.

Tipset: skydda dig med en skruv

Nyheter Inbrotten ökar och under vintermånaderna är du som mest utsatt. Men det finns mycket du själv kan göra för att skydda ditt hem.

Lås dörren
Fräcka tjuvar kan ta sig in även om du är hemma – så lås alltid om dig!
– I december 2015 hade vi en tjuv som gick in i portar för att känna på dörrar och smög in och tog plånböcker och mobiltelefoner trots att människor var hemma, säger kommunpolisen Anna Schelin.

Sätt på larmet
Larmade hus är mindre utsatta för inbrott. Om du har ett larm – använd det. Även om du bara åker och handlar i en timme så ger det tjuven gott om tid att ta sig in i ditt hem.
– Ett vanligt inbrott tar bara 3-4 minuter, säger Anna Schelin.

Läs mer: Inbrotten ökar i Huddinge

Skruva fast fönstret
Tjuven tar sig oftast in genom ett fönster. Utlyfta fönsterkassetter kan förebyggas med en envägsskruv på listerna på utsidan. Att tjuven krossar rutan och sticker in handen kan också lösas med en skruv eller ett fönsterlås. Det kan också hindra att fönstret blir uppbrutet.
– Man kan åtminstone låsa eller skruva fast de fönster man inte använder eller som ligger insynsskyddad, säger Anna Schelin.

Samverka med grannarna
Omkring 10 000 hushåll i Huddinge kommun är anslutna till grannsamverkan. Det innebär att man hjälps åt att hålla uppsikt och exempelvis skottar uppfarten när grannen är bortrest. Information om hur du ansluter dig till grannsamverkan kan du få hos polisen.
– Om man känner igen sina grannar är det lättare att upptäcka när någon obehörig står på uppfarten, säger Anna Schelin.

Använd märk-DNA
Det här är en ny typ av stöldskyddsmärkning som är osynlig för ögat men kan upptäckas med en särskild UV-belysning och gör det lättare för polisen att spåra stulet gods. Polisen i Huddinge har som mål att öka användandet av detta och kommer därför ha ett antal informationsmöten med start 27 januari.

Ring polisen
Kontakta polisen på telefon så fort du upptäcker ett inbrott. Städa inte! Det förstör möjligheten att göra en brottsplatsundersökning och hitta tjuv och stöldgods. Polisen ska komma inom 48 timmar.

 

Din bästa Stockholmsguide

Fler nyheter från Hela Stockholm

När lille Elia vill komma till mamma fortsätter Noelia López att leda gympapasset, med sonen i knäet. Från vänster: Tarik Gebremichaiel och Mariam Nazary
Nyheter

Här tränar mammor både kropp och språk

Mikael-Fredrik och Ulrika Wegebrand ordnar trygghetsmöte efter senaste tidens oroligheter i Västerhaninge
Brott

Trötta på oron i orten – ordnar trygghetsmöte

Nyheter

Nya cykelbanorna i Hornstull är försenade

14-åriga Selma försvann från Västerhaninge centrum under söndagseftermiddagen, enligt polisen. Nu går Missing People ut med efterlysning på henne
Brott

14-åriga Selma försvunnen från Haninge

Terrordådet

Ytterligare en anhållen i terrorutredningen

Snackisar

Roslagsbor om Arriva: ”Inget kan bli sämre”