ANNONS

Titta in hos lokala konstnärer

Jenny Grant öppnar upp sitt hem i Skogsvik i helgen. ”Vi hoppas på att kunna inspirera andra och även att konstnärerna får sälja sina verk”.
Jenny Grant öppnar upp sitt hem i Skogsvik i helgen. ”Vi hoppas på att kunna inspirera andra och även att konstnärerna får sälja sina verk”.
I helgen öppnar 65 lokala konstnärer upp sina hem för allmänheten när andra omgången av Danderyds konstrunda går av stapeln. Tanken är att det ska bli ett återkommande evenemang.

– Vi försöker göra det till en folkfest, säger konstnären och medarrangören Jenny Grant.
ANNONS

Proffs och amatörer blandas och alla är välkomna att titta in i ateljéerna. Det är charmen med Danderyds konstrunda, enligt de konstnärer vi pratar med.

– Det är jättekul. Man möter en blandning av människor som aldrig annars skulle våga sig in på ett galleri, säger Birgitta Samuelsson.

Birgitta Samuelsson är lektor på Konstfack. Hon har belönats av Konstakademin för sin glaskonst och hennes mest kända konstverk är Södersjukhusets glasade entréfasad. Men enligt henne själv är hon en doldis i konstvärlden såväl som hemma i Danderyd.

Hon deltar i konstrundan för andra gången, men för många är det premiär. Enligt Karin Nordvaller, som arrangerar konstrundan ihop med Jenny Grant och Anna-Lena Borg, är det totalt 21 nykomlingar i år.

15-åriga Smilla Hagman är en av dem. Hon ställer ut tillsammans med sin moster Linn Nyström och mormor Chinna Giertz.

– Det ska bli jättekul. Det är första gången jag ställer ut på riktigt, säger Smilla som målar i akryl och helst djurmotiv.

– Jag målar ofta med fingrarna och skvätter färg. Jag använder olika tekniker och experimenterar, berättar hon.

Trots sin ringa ålder har hon redan sålt flera tavlor och fått flera beställningar från personer som vill få sina husdjur porträtterade. Men just nu har hon lite svårt att hinna med konstnärslivet. Efter skolan är det mest karate som gäller för Smilla, som tävlar för svenska karatelandslaget.

Totalt ställer 65 konstnärer ut i helgen, vilket är väldigt unikt, enligt Jenny Grant.

ANNONS

– Ofast finns det en jury som tar ut konstnärerna till konstrundor, men vi vill visa på vilken kreativitet som bubblar i stugorna i Danderyd, säger hon.

Nackdelen är att det är omöjligt att hinna med allt.

– Man kan kanske besöka ett 20-tal om man ligger i och sedan kan man kontakta konstnärerna och boka in en tid vid ett senare tillfälle, tipsar Jenny.

Sist pågick konstrundan under två helger, men konstnärerna blev väldigt trötta berättar Karin Nordvaller. Så i år och framöver blir det bara en helg – första helgen i september – och tanken är att det ska bli ett återkommande event vartannat år.

Årets konstrunda invigs på fredag av kommunalrådet Olle Reichenberg (M) med en vernissage på Elverket Djursholm där alla konstnärer ställer ut ett av sina verk.

Samlingsutställningen på Elverket kommer att vara öppen i helgen klockan 12–17. Där finns även kartor till besökarna som har tio timmar på sig att frossa i konst i ateljéerna runtom i Danderyd.

Tre generationer konstnärer. Smilla Hagman, 15, Chinna Giertz, 69 och Linn Nyström, 44 ställer ut akvareller, akrylmålningar och skulpturer i keramik i Enebyberg.

Fakta

Några andra guldkorn på vägen

Dockskåp i Djursholm: Anna Werner ställer ut sin dockskåpssamling och egentillverkade tittskåp, miniatyrer och skulpturer.

Konst och opera i trollskogen: Ann-Charlotte Granström och Inger Odén ställer ut akrylmålningar och gamla barnteckningar i naturskolan vid Ekebysjön. Ta en promenad genom skogen med alla småtroll, gjorda av barn, och har du tur kan du få lyssna till operasång av Kajsa Granström vid vattnet.

Läkekonst: Keramikkonst och pärlsmycken av de tre läkarna Tina Frid, Gisela Barbany och Catharina Horn i Djursholm.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.