Titta in i privata hem i Bagis

På Riksrådsvägen får man besöka fyra privata hem och gå en guidad visning i området.
På Riksrådsvägen får man besöka fyra privata hem och gå en guidad visning i området.
Modernistiska hus, smedjor och gamla fabriker. Nu kan du gå in i hus runt om i stan som annars är stängda för allmänheten.
I Bagarmossen kan man exempelvis besöka fyra radhus på Riksrådsvägen.

I helgen är det Open House Stockholm för andra året i rad. Då får medborgarna besöka olika byggnader och platser som annars inte är öppna för allmänheten. Tanken är att öka stockholmarnas intresse för arkitektur, historia och design.

I Bagarmossen kan man exempelvis besöka fyra olika hus på Riksrådsvägen och få veta mer om området. Radhusområdet Riksrådsvägen byggdes på 50-talet och är ett exempel på modernistiskt radhusbyggande. Området har haft stor betydelse för svensk arkitektur och har påverkat hur andra radhus byggs. I området finns 115 radhus av fyra olika hustyper.

– Man kommer att få gå in och titta i fyra olika hus, det är öppet för alla och gratis. Sedan måste man ju tänka på att man är lite snäll eftersom det är folk som bor där, säger Rikard Espling, projektchef på Open House Stockholm.

För den som vill åka runt i stan finns flera andra aktiviteter. Man kan exempelvis besöka den kungliga vänthallen på Centralen där kungafamiljen väntar om de ska åka tåg. En före detta kättingsmedja på Mariaberget på Södermalm och Telefonfabriken vid Telefonplan. Eller gå en stadsvandring i det moderna området Nya Hornsberg på västra Kungsholmen. Vill man veta mer om hur det går till från idé till färdig byggnad kan man även ”speed-dejta” en arkitekt som svarar på frågor.

Fakta

Open House

Open House Stockholm pågår 6-8 oktober och är gratis

På Riksrådsvägen är det guidade visningar 7 oktober kl 13 och 15 samt 8 oktober kl 11, 13 och 15.

Information om övriga platser finns på openhousestockholm.se