ANNONS

Mitt i tittar i spåkulan: Mycket blir bättre, en del sämre

Spåkulan 20-tal Vaxholm och Österåker
Mitt i siar om framtiden.
Nu är det 2020. Men var står Österåker och Vaxholm om tio år? 
Mitt i har blandat en brygd av bostadsprognoser, politiska program, arga insändare och vilda spekulationer, smort in spåkulan och kikat in i den, med extra tjocka glasögon. Så här blir det:
ANNONS

Österåker 2030:

När Mitt i:s åldrade reporter sammanfattar det senaste decenniet år 2030 blir det efter att blivit rundligt bjuden på kommunalrådet Michaela Fletchers (M) miljonavtackning i Berga teater (korrekt beslutad av alliansmajoriteten).

För det blev så – trots regelbundna utflykter i oegentligheternas tassemarker – behöll alliansen väljarnas förtroende hela decenniet. Orsaken: låg skatt och ett ständigt öga för försköningar av kommunen, något alla Österåkersbor suktat efter.

År 2030 kan kommunen därför ståta med både pris för bästa förnyelse av stadskärna/centrum och landets näst lägsta skatt (Solna kommer igen, tro mig).

År 2030 har Österåker hela 60 000 invånare och vägnätet är fullständigt igenproppat av elbilar. Många är på väg till Rydboholms slott där familjen Douglas öppnat upplevelseparken Gustav Vasa-land (det blev ingen handelsplats i Rosenkälla – Arninge och Täby C låg för nära). För visst föddes nationalstaten Sveriges grundare i Österåker och inte i Vallentuna?

Vaxholm 2030:

År 2030 är befolkningen i Vaxholm 16 000 jämfört med dagens 12 000, en brant ökning jämfört med tidigare decennier. Förklaringen: ökat byggande på Resarö, Vaxön och Rindö, och att allt fler sommarhus blir permanentbostäder. Det beror i sin tur på bättre möjligheter att båtpendla, och att folk helt enkelt behöver någonstans att bo.

Men med nya invånare kommer nya behov. Sikten är grumlig i spåkulan, men Mitt i ser ändå konturerna av fördubblade färjeturer till Rindö och en egen pytteliten gymnasieskola, kanske med maritim profil. Samt ett nytt vräkigt kommunhus, mer sjönära. Det kan ju inte vara nyttigt för en skärgårdskommun hålla till på gamla tippmassor så långt från havet.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.