Tivoli utmanar tyngdlagen

Det blir åka av för den som vill under påsken. I början av nästa vecka kommer 25 långtradare med ett helt tivoli till Kungens kurva.

En ny attraktion ska locka ”tuffa” kicksökare.

Det är under påsk som Axels tivoli i samarbete med organisationen Lions slår upp portarna för ett tillfälligt nöjesfält i Kungens kurva för allmänheten. Men redan under början av nästa vecka kommer 25 lastbilar med ett helt tivoli. Då kan den som vill gå och titta när bland annat den 25 meter höga nya attraktionen och värstingåket No Limit byggs upp på platsen.

– Vi har provåkt och det är en jäkla fart i den. Man måste vara tillräckligt lång och man måste vara ganska tuff och orka en hel del snurr för att åka No Limit, säger Kenny Andreasson på Axels tivoli.

Ytterligare en attraktion, Extreme, är av det värre slaget och monteras upp på platsen lagom till påskhelgen.

För den som inte tål att sitta i en tivolimaskin som snurrar runt och gungar i hög fart kommer det att finnas en hel del lugnare saker att göra, som att köpa lotter, åka karusell, pariserhjul och radiobilar.

– Vi har också en rätt lugn berg- och dalbana för de yngre som heter Kålmasken och så har vi Flygande mattan, säger Kenny Andreasson.

Det tivoli som slogs upp i området för några år sedan arrangerades av Heron City på ett annat markområde i närheten. Årets nöjesfält kommer att ligga vid det stora och annars tomma grusfältet mellan Ikea och Heron City.

Intäkterna går till organisationen Lions som i sin tur delar ut pengar till välgörande ändamål.

– Det är lite olika men en del går till barndiabetesfonden och till handikappidrott, säger Anders Djurberg, arrangör och medlem i Lions.

Tivolit har öppet från skärtorsdagen över hela påskhelgen. Nytt är också att barnen får vara påskkärringar under en parad på lördagen.

Fakta

Extrem attraktion

Namn: No Limit.

Gör: Både gungar och snurrar 360 grader. Även sittplatserna snurrar runt.

Höjd: 25 meter.

G-kraft: 4G (där 1 G motsvarar jordens gravitation).

Max last: 16 personer/tur.

Krav: Man måste vara 140 centimeter lång.

Källa: Axels tivoli