Tjänsteman som hyrt fick sparken

Huddinge kommun polisanmälde hela härvan med kommunvillorna i förra veckan.

Dagen innan polisanmäldes även en tjänsteman med koppling till villorna.

– Vi har gjort ytterligare en polisanmälan, vi kommer att ge hela vårt underlag till polisen. Det handlar om hanteringen i stort, det är en del frågetecken och vi är tveksamma kring en del rimligheter, säger kommundirektören Vesna Jovic.

För två veckor sedan kunde Lokaltidningen Mitt i avslöja att skattebetalarna fått lägga ut 16 miljoner kronor på renoveringar och drift av kommunvillorna, så kallade exploateringsfastigheter.

– Att renovera och göra omfattande standardhöjningar stämmer inte alls med grundtanken. Skälet till att man köper fastigheterna är för att där ska rivas och byggas annat, sa KD-politikern Tomas Hansson till tidningen.

Men Villorna har i stället gått till privatpersoner, varav flera är tjänstemän på kommunen. I många fall har tjänstemännen fått låga och hyror, i två fall sänktes också hyrorna med 500 respektive 4 500 kronor.

Polisanmälan som nu gjorts handlar bland annat om renoveringar.

– Det finns en del tveksamheter kring fakturor och renoveringar, säger Vesna Jovic.

Huddinge kommun har sparkat och polisanmält en av tjänstemännen i samband med utredningen kring kommunvillorna. Enligt SVT:s ABC ska tjänstemannen ha struntat i att betala in hyror för 200 000 kronor.

– Det är väldigt mycket pengar som inte har kommit in, säger Vesna Jovic.

Finns det fler oegentligheter?

– Det här är vad vi har fått fram genom våra externa granskare, utredningen fortsätter och polisen får avgöra hur man rubricerar det här, säger Vesna Jovic.

Efter Lokaltidningen Mitt i:s granskning om gräddfilen för tjänstemän till kommunvillor och fritidshus flyttades eller stängdes totalt fem tjänstemän av från jobbet. Två av dem har återgått till sina tjänster.