ANNONS

Tjebbo försöker mildra fattigdomen i Lettland

Så här har det sett ut när en av flera lastbilar nått fram till en ort i Estland eller Lettland med mat, kläder och andra förnödenheter.  Tjebbo van den Eikhof.
Så här har det sett ut när en av flera lastbilar nått fram till en ort i Estland eller Lettland med mat, kläder och andra förnödenheter. Tjebbo van den Eikhof.
För 15 år sedan chockerades Tjebbo van den Eijkhof av fattigdomen i Lettland. Nu organiserar han hjälptransporter dit.

– Jag får energi av att göra folk glada.
ANNONS

Tjebbo är just nu i full färd med att organisera hjälptransporter till Estland och Lettland.

Han bor i Johannesdal i Upplands Väsby där han både tar emot en del av det som Väsbybor skänker och även sköter kontakten med lastbilstrans- porter runt om Europa.

Förra året gick det två lastbilar med kläder, leksaker, mat och en rad andra saker och i år är minst tre transporter till Estland och Lettland planerade.

– Det är omöjligt att säga hur många kilon vi hittills har kört i väg. Men varje lastbil rymmer cirka 90 kubikmeter så då förstår man kanske att det är en hel del, säger Tjebbo samtidigt som han fyller nästa transport.

Han har på heltid organiserat hjälptransporterna i tolv år. Allt började i slutet av 1980-talet då han undervisade i en skola och chockerades av fattigdomen i Lettland och samhället i övrigt.

– Det var hemskt att se. Barnen hade knappt kläder på sig, skolan var i mycket dåligt skick och folk hade inte mat för dagen, säger Tjebbo van den Eijkhof som är missionär och har tillhört den ekumeniska missionsorgani- sation Umu, Ungdom med uppgift, i Sverige sedan 1984.

Under åren har han sett till att transporterna kommer dit de ska och han har genom att knyta nya kontakter hjälpt invånare på flera mindre orter i Estland och Lettland.

Han säger att många Väsbybor regelbundet skänker kläder, leksaker och annat. Och allt fler har hört av sig när han delat ut flygblad om hjälptransporterna.

– Jag är väldigt tacksam för all hjälp, säger Tjebbo.

ANNONS
Fakta

Då samlar han in

Under vecka 8, med början den 20 februari, kommer Tjebbo att samla in föremål som transporteras i väg under vecka 9.

Bidrag från olika organisationer gör det möjligt att organisera hjälptransporterna.