Tjeck med gigantiska portioner

Det är med nyfikenhet som Gourmé och Gourmand beger sig till höstens nya tjeckiska krogtillskott på Södermalm, Hspodské Dverˇe, med ingång via Kvarnens klassiska ölhall.

Även om den gedigna, lite ingångna, känslan inte kan infinna sig är det trevligt och opretentiöst med träbord, svartvitrutigt golv och ett rejält kopparrör över bardisken. Lokalen är ganska glest befolkad denna vardagskväll. Trängseln på den tjeckiska institutionen Svejk ett stenkast härifrån kunde inte vara mer avlägsen.

– Det ska bli intressant att se om de kan leva upp till Svejks nivå, säger Gourmand.

Den centraleuropeiska vinden är stark just nu. Det verkar finnas plats både för 5:2-dieter och korvar, surkål och knödel.

Gourmand får hjälp med det tjeckiska uttalet av servitrisen och de båda vännerna beställer var sin öl och en korvtallrik (95 kronor) att starta med. Ölen rinner ner med välbehag men korvbrickan är medioker.

Men det blir bättre. Gourmé beställer fläskkarré med surkål, knödel och steksky (165 kronor) och serveras en gigantisk portion. Köttet är saftigt och lirar fint med surkålen, den starka senapen och den rivna pepparroten.

– Jag är ju galet förtjust i pepparrot. Det här ger både syra och sting, säger han.

Knödeln är däremot lite torr och halvtrist. Hspodské Dverˇes knödel är inte den kroppkakeliknande, utan ser mer ut som en potatiskaka.

Samma tillbehör kan också fås till hemgjorda korvar (165 kronor). Gästen får då välja mellan blodkorv, bratwurst och rökt bratwurst.

Gourmand har beställt en klasisk schnitzel fylld med ost och skinka panerad i surdegsbröd (175 kronor). Schnitzeln är gigantisk och sväller ut över tallriken.

– Mm, den här håller riktigt hög klass, saftig och god, säger Gourmand.

Till rätten har han valt en potatissallad. Gourmé orkar bara äta upp halva sin portion och till och med Gourmand måste lämna.

Kokt rimmat fläsklägg (169 kronor) är en riktig husmansklassiker och köttet är mört så att det faller isär. På menyn finns också en gulasch med oxkind som kokats i 12 timmar.

– Gulash är ju egentligen mer ungerskt, säger Gourmand samtidigt som han påpekar att det inte finns någon panerad ost på menyn.

Portionsstorlekarna till trots är Gourmé och Gourmand inte de som backar för en dessert.

Gourmand väljer profiterolles (85 kronor) med vaniljglass och chokladsås. Profiterollerna är härligt spröda och passar perfekt efter den tunga maten.

Flera desserter serveras som små avsmakningsportioner (40 kr/st) och det går utmärkt att dela flera stycken på två. Citronmarängpajen är sötsyrlig och smarrig men chokladbrownien med chili och havssalt är faktiskt mest torr.

Gourmé och Gourmand är mätta och varma när de letar sig ut genom den allt mer välfyllda Kvarnen-lokalen. De konstaterar att Hspodské Dverˇe står sig väl i den tjeckiska konkurrensen.

Fakta

Hspodské Dverˇ e

Kök: Tjeckisk husmanskost. Schnitzel, korv, surkål och knödel.

Miljö: Modern men mysig ölhall.

Pris: Varmrätter 165–175 kronor.

Fakta

Foto: Johan Kindbom