Tjejer mer aktiva att söka feriejobb

Jesper Andersson har inte sökt något sommarjobb. ”Jag vill vara ledig i sommar” säger han.
Jesper Andersson har inte sökt något sommarjobb. ”Jag vill vara ledig i sommar” säger han.
För andra året betalar Värmdö kommun halva lönen för ungdomar som fixar sommarjobbet själva. I torsdags hade bara 55 ansökningar kommit in vilket innebär att kommunen förlänger ansökningstiden.

Det är mest flickor som verkar vara på hugget – i fjol var två tredje­delar av dem som fick jobb tjejer.

Mitten av maj är passerat och det är hög tid att fixa sommarjobb. På G2 Gustavsbergs gymnasium verkar intresset för att jobba i sommar vara ljummet.

Jesper Andersson går första året på handelsprogrammet. Han har inte sökt sommarjobb.

– Mina föräldrar är på mig och tycker att jag ska göra det. Farsan tjatar hela tiden. Men jag vill vara ledig också. Men det är klart att det skulle vara bra att tjäna pengar om jag fick något, säger han.

Klasskompisen Lukas Johansson som bor i Nacka ska däremot sommarjobba.

– Jag ska rensa ogräs på Danderyds sjukhus i fyra veckor. Det gjorde jag förra sommaren också. Det är en kompis till pappa som tipsade mig om det. Det är ganska tufft, man får gå upp tidigt och så. Men det är ju bra att tjäna pengar.

Kommunens sommarjobb brukar vara populära. I just grannkommunen Nacka har 1 300 unga sökt till kommunens 350 sommarjobb. Värmdö har valt en annorlunda variant. Kommunens 15–17-åringar (födda 98, 99 och 00) får fixa sommarjobb själva. Kommunen betalar sedan halva lönen för arbetsgivaren. Det nya systemet infördes i fjol.

– Syftet var att ge fler jobb. Eftersom vi bara betalar halva lönen kan dubbelt så många få jobb, säger Linnea Sjöstedt, administratör.

Så har det inte riktigt blivit. År 2013 hade 148 unga i åldersgruppen kommunala sommarjobb.

I fjol var det 154, och då hade 42 av dem särskilda behov. I torsdags hade bara 55 ansökningar kommit in, motsvarande datum i fjol var det 90 stycken. Det innebär att kommunen förlänger ansökningstiden till den 1 juni.

– Jag tror att det tar några år innan det är inkört, säger Linnea Sjöstedt.

I den tidigare modellen matchade kommunen arbetsplats och ungdom, då var tjejerna och killarna lika många. När de unga själva ska ta initiativ märks en stor könsskillnad. Bland de unga som själva ordnade arbete förra sommaren var två tredjedelar tjejer. Av de ansökningar som kommit in hittills i år är 34 tjejer och 21 killar.

Bland de ungdomar vi pratar med på G2-gymnasiet bekräftas bilden. Det är betydligt fler tjejer som fixat sommarjobb, medan killarna struntat i att söka.

Mer än hälften av killarna jobbade i fjol inom fastighetsskötsel, kultur och fritidssektorn. Tjejerna arbetade i större utsträckning inom barn- och äldreomsorg och hotell- och restaurangbranschen. Killarna som fick jobb hade i genomsnitt sökt 3,5 jobb innan de fick ett arbete medan tjejerna sökte 4,5 jobb.

Clarence Örhammar, ordförande i Värmdös företagarförening, är positiv till sommarjobbsmodellen.

– Alla insatser som görs för ungdomar är jätteviktiga. Det är bra att de får ta personliga initiativ, det bättrar på självförtroendet att de själva får söka. Det kan finnas en viss tröghet hos arbetsgivaren kring vad de ska sysselsätta ungdomarna med, men det viktigaste är att de sätts i sysselsättning, säger han.

Har du sökt sommarjobb?

Kasper Landberg, 17, (naturprogrammet) Grisslinge:

– Nej. Jag ser ingen poäng med det. Jag vill vara ledig. Vi har precis köpt en båt så det blir mycket med den och så vill jag träffa kompisar.
Melina Bernsland, 16, (samhällsprogrammet) Gustavsberg:

– Ja, jag har fått två jobb. Jag ska vara konfirmandledare inom kyrkan och simlärare. Jag blev tillfrågad om de jobben. Jag sökte ett jobb på Gustavsbergsbadet, men det fick jag inte.
William Preising Berg, 17, (samhällsprogrammet) Ösbydalen:

– Nej. Jag vill bara vara i sommar och ladda om inför tvåan. Jag ska vara med vänner och troligtvis spela fotboll med mitt lag. Jag skulle inte orka jobba i sommar.
Olivia Andersson, 16 (barn- och fritidsprogrammet), Värmdö kyrka:

– Ja, jag ska jobba på förskola i två–tre veckor. Jag tror att kommunen är med och betalar, de sköter det där. Jag sökte det på egen hand.