ANNONS

”Tjejer ska ha samma rätt”

Zuhur Hainaba drömmer om att bli basketproffs.
Zuhur Hainaba drömmer om att bli basketproffs.
”Det är orättvist att inte samma regler gäller för alla tjejer och killar.”

Det tycker Zuhur Hainaba, som spelar basket i sjal – och ska bli bäst.
ANNONS

Zuhur Hainaba är 13 år och drömmer om att bli basketstjärna. Helst vill hon spela i det amerikanska laget Golden State Warriors. Hon känner till att en del tjejer inte får bestämma över sin egen fritid och inte delta i sport eller fritidsaktiviteter. Hon har själv inte haft det problemet.

– Det är orättvist att inte samma regler gäller för alla tjejer och killar. Kanske skulle tjejerna försöka prata med sina föräldrar och förklara hur det är på olika aktiviteter eller sporter som de vill delta i. Och kanske få testa en gång och om det går bra och man följer tider, så kanske de kan få göra det fler gånger.

Hon tror att det är viktigt att det finns separata tjejverksamheter.

– Vissa föräldrar vill inte att deras döttrar ska umgås med killar, säger hon.

Anya, som egentligen heter något annat, är mamma till två tonårsdöttrar och bor i Järva. För ett år sedan hade det varit otänkbart att låta dem idrotta. Hon tycker att det är svårt att uppfostra sina barn när man lever i två skilda kulturer, när det finns ett regelverk hemma och ett annat i skolan och på fritiden.

Efter döttrarnas påtryckningar deltog hon till slut i ett informationsmöte för föräldrar där fritidspersonal informerade om aktiviteter för unga. Anya är fortfarande kritisk till att låta sina döttrar gå till fritidsgårdar. Men sedan en tid tillbaka tränar de fotboll.

– Mina tjejer ska ha rätt att göra det som killar har rätt att göra.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kista direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.