Här tar tjejerna plats i spelvärlden

Mariella Angnér och Carita Logge spelar tillsammans vid eventet Girls Night Online vid Odenplan.
Mariella Angnér och Carita Logge spelar tillsammans vid Girls Night Online.
Spelvärlden är mansdominerad, men mängder av tjejer älskar också att spela. I helgen möts de i Vasastan, vid Sveriges största gamingevent för tjejer, Girls Night Online.
Om de vill kan de spela i 18 timmar, non stop.

Det är mörkt och tyst inne på Inferno Online vid Odenplan. En stillsam plats, men bara på ytan. Dramatiken finns på skärmarna – spelarna sitter djupt försjunkna i sina världar, med lurarna på. Där finns spänning, äventyr, konflikter och överraskningar.

Underbart, tycker nyblivna kompisarna Mariella Angnér, 33, och Carita Logge, 22. De ska just börja spela Leauge of Legend.

– Vi träffades via spelandet. Det är inte sant att det är asocialt att spela spel – jag har nog träffat fler nya vänner genom spelandet än på något annat sätt, säger Mariella Angnér.

Trakasserier mot tjejer

Men för flickor och kvinnor finns det ändå vissa hinder när de vill hitta nya vänner genom spelandet. Många föredrar att vara anonyma på nätet eftersom tjejer ofta utsätts för påhopp och trakasserier just för att de är tjejer.

– Det är därför det är så bra att kunna träffas här, och spela tillsammans. Här kan alla vara sig själva, säger Marielle Angnér.

Återstår att se om de nyblivna vännerna orkar spela i 18 timmar. Så länge pågår Girls Night Online – Sveriges största spelevent för tjejer. Starten gick klockan 12 idag. Först klockan 8 på söndag stängs dörrarna.

Ansvarig för eventet är 32-åriga Melika Zakariae. Hon har älskat att spela spel ända sedan det första Nintendot kom. I många år spelade hon mest hemma, men för två år sedan kom hon till Inferno Online, sugen på att spela sida vid sida med andra.

– Jag kom hit med en killkompis. Och jag kände mig så klart uttittad. Det blir så när man är ensam tjej, och det pallar inte jag, säger Melika Zakariae.

Melika Zakariae, ansvarig för Girls Night Online, som hon också startat.

Melika Zakariaes egna favoritspel är Destiny. Grand Theft Auto och Tekker.   Foto: Märta Lefvert

Så fick hon en idé! Varför inte starta ett gamingevent för bara tjejer, där de kan känna sig bekväma och hitta nya vänner? Hon pratade med ansvariga på Inferno Online, som nappade. För ett och ett halvt år sedan var det premiär, och responsen blev stor.

– Över 200 tjejer kom! Sedan dess kör vi varannan månad men i höst har vi en drive och kör en gång varje månad, berättar hon och tillägger att eventet är gratis.

Killar får titta på

Mitt i hälsar på bara någon timme efter att eventet startat. Då är redan cirka 50 tjejer på plats vid skärmarna. Melika Zakariae hoppas på totalt runt 200 besökare. Många kommer klockan 16, då spelturneringarna börjar. Då får också killar komma – men bara som åskådare.

– Det är en nyhet att de får vara med och titta. Vi fattade beslutet eftersom vi fått kommentarer om att det är sexistiskt att utesluta killar. Nu bjuder vi in dem för att visa vilken fin gemenskap vi har och hur vi lyfter varandra, säger Melika Zakariae.

Precis som Marielle Angnér och Carita Logge tycker hon att påståendet att spelande är osocialt är fördomsfullt.

– Jag har lärt känna människor från hela världen genom spelandet. Man pratar över nätet, och sedan kan man träffas i verkliga livet också. Och man lär sig både socialt samarbete och en massa engelska ord – även fula sådana, säger hon och skrattar.

Fakta

Gratis spelevent vid Odenplan

Aktuellt: Girls Night Online.

Var: Inferno Online, vid Odenplan.

När: Lördag kl 12.00–sön kl 8.00.

Inträde: Gratis.

Välkomna: Flickor och kvinnor i alla åldrar. Killar får vara åskådare, från klockan 16.

Övriga tillfällen: I höst kör man Girls Night Online varje månad. Nästkommande datum är  och den 14 oktober och den 11 november. Det vanliga är annars att ha Girls Night Online varannan månad.

Källa: Girls Night Online