ANNONS

Tjejernas frizon i Hjulsta

Tania Agundez, Märta Lindmark och Sibell Ziani arbetar på Tjejverkstan.
Tania Agundez, Märta Lindmark och Sibell Ziani arbetar på Tjejverkstan.
I väntan på en fritidsgård i Hjulsta har flera tjejer i området hittat en frizon på Tjejverkstan. Men hur verksamheten ska se ut efter sommaren är oklart.
ANNONS

Hjulstaungdomar har i flera år efterlyst en fritidsgård i området. Tanken var att den skulle öppna i december förra året, men gården försenades.

Då slog Tjejverkstan upp portarna. Sedan i mars har de haft cirka 100 besök i månaden, av tjejer mellan 13 och 17 år. Det har arrangerats pyssel- och filmkvällar, utflykter och tjejsnack.

– Tjejerna behövde någonstans att ta vägen. Av erfarenhet vet jag att killar lätt tar över så de behövdes riktade aktiviteter för tjejer, säger Märta Lindmark, verksamhetsledare för Tjejverkstan.

Projektet Tjejverkstan i sin nuvarande form löper ut i midsommar och tanken är att den nya fritidsgården ska ta vid.

– Tjejverkstan ska fortsätta. Det är bara formen som vi inte vet hur den blir, säger Pasi Rosenqvist, enhetschef på fält och fritid i Spånga-Tensta.

Under sommaren kommer delar av Hjulstaskolan renoveras för att fritidsgården ska kunna öppna i höst – en fritidsgård med tjejprofil.

– Det betyder att det ska finnas aktiviteter särskilt inriktade på tjejer. Vi ska inte exkludera killar, men tjejerna är mer selektiva och en del av dem tänker på hur det kan framstå om de deltar i vissa aktiviteter.

Det är också en av anledningarna till att man valt att lägga fritidsgården i skolan, där tjejer och killar redan möts naturligt.

Märta Lindmark hoppas att Tjejverkstan får fortsätta som en parallell verksamhet till fritidsgården.

ANNONS

– På grund av de patriarkala strukturerna som finns i området så är det viktigt att tjejverksamheten i alla fall i början finns separat från fritidsgården, som man sen kan länka via fritidsgården.

Guzal, 13 år, brukar ofta besöka Tjejverkstan. Hon gillar att spela pingis. Hon hoppas att Tjejverkstan kommer att fortsätta i sin nuvarande form.

– Jag kommer nog att gå till den nya fritidsgården, men det hade varit bättre om det fanns en plats bara för tjejer också, då hade det känts lite tryggare och man hade vågat mer.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tensta Rinkeby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.