De tar tjejfotbollen till Vårberg

Ett taggat gäng: Berfin Celik, Marcelo Soto, Deniz Polat och Christian Campos.
Ett taggat gäng: Berfin Celik, Marcelo Soto, Deniz Polat och Christian Campos.
Deniz Polat, Christian Campos, Klas-Göran Hoffman, Marcelo Soto och Berfin Celik.
Deniz Polat, Christian Campos, Klas-Göran Hoffman, Marcelo Soto och Berfin Celik.
I april startar IFK Stockholm, för första gången, tjejfotboll på Vårbergs IP. Det är en stor satsning, och hoppet är ett den ska bli ett lyft inte bara för klubben utan för hela området.

Det är en kall och mörk vinterkväll, men inne i Café Vip, vid Vårbergs IP, är det varmt och ljust. Runt ett av borden sitter ett sammansvetsat gäng. De har åkt hit direkt från sina jobb och studier, drivna av ett engagemang: att starta och bedriva tjejfotboll på Vårbergs IP.

– Det här är vår största satsning någonsin. Den kommer att förändra klubben och gynna hela stadsdelen. Om kvinnor och flickor känner att det finns en plats här för dem där de kan vara trygga och aktiva är det en stor vinst för alla, säger Klas-Göran Hoffman, IFK Stockholms ordförande sedan 20 år.

Tusen broschyrer

För att väcka intresse har klubben bland annat delat ut cirka tusen broschyrer i skolor och förskolor i Skärholmen/Vårberg. Dessutom har tre ungdomar anlitats, som arbetar med att bygga upp verksamheten: Berfin Celik, Marcelo Soto och Deniz Polat.

 

– Jag vill över lag att flickor här i området ska synas mer och ta mer plats. Därför har jag engagerat mig i det här, säger 22-åriga Berfin Celik.

Berfin Celik är redan tidigare ideellt engagerad: Hon är en av tjejerna bakom 127 Sisters, en grupp som arbetar med att aktivera och stärka tjejer i Skärholmens stadsdel. Och hon fick napp när hon frågade ett antal unga tjejer om de ville bli fotbollstränare för flickor.

– Nu har ungefär tio av dem gått en utbildning till ungdomstränare. Förut hade de inget att göra på fritiden, nu är de jättetaggade på det här, säger hon stolt.

Till att börja med startar man träning för flickor mellan 6 och 9 år, i april. Med dem vill man bygga en grund. Sedan är tanken att starta träning även för äldre flickor.

Frågan är förstås varför det dröjt så länge. Flickfotboll är ju inte direkt någon nyhet i Sverige.

– Sätra SK har haft träning för tjejer. Det har blivit som en uppdelning, att de har tagit hand om det och vi om annat. Men nu ändrar vi på det. Nu är vårt mål att bli större på hela ungdomssidan och få både bättre bredd och bättre spel, säger Klas-Göran Hoffman.

Vårbergs IP rustas

Satsningen på tjejfotboll hänger nära samman med den stundande upprustningen av Vårbergs IP. Under 2017 ska två nya konstgräsplaner anläggas. En ska anläggas på den 11-mannagrusplan som redan finns och en helt ny 7-spelsplan ska skapas. Dessutom ska den nedslitna konstgräsplan för 11-mannaspel som finns här sedan 2005 bytas ut och man ska bygga en syntetbelagd rundbana för skolidrott. Allt för en kostnad av 25 miljoner kronor.

Upprustningen av fotbollsplanerna är ett första steg i en stor omdaning av hela Vårbergs IP, till en komplett idrottsanläggning. Som Mitt i tidigare har berättat planeras också en multihall, en ny teknikhall för inomhusfotboll (med konstgräs) och en fritidsgård med idrottsprofil. 2021 ska alltsammans vara klart, om politikerna klubbar planerna.

– Vi har kämpat för den här upprustningen ända sedan 2005, och nu blir den äntligen av. Ger man sig inte brukar det löna sig i längden, säger Klas-Göran Hoffman nöjt.

Enligt honom lossnade det när de rödgröna partierna tog över i Stockholms stadshus 2014. Då fick IFK Stockholm politikernas öra, och planerna blev alltmer konkreta. Läser man igenom de beslut som ligger bakom satsningen framgår också att den ingår i en politisk ambition att öka ungdomsidrottandet i stadsdelar där många unga är inaktiva.

Dit hör Skärholmens stadsdel. Flera undersökningar har visat att barn och unga rör sig mindre här än i de flesta andra stadsdelar.

Träning för nyanlända

Lyckas IFK Stockholm få ut tjejerna på fotbollsplanen gör man alltså en god insats för hälsan. Men det är förstås inte bara tjejerna som gynnas av investeringarna, utan också pojklagen och seniorlaget (som varit uppe i division 2 men halkat ner till division 4), betonar gänget som samlats i Café Vip.

– Och vi får inte glömma de nyanlända! Vi har träning för dem också, säger Marcel Soto som håller i en grupp med 30–50 pojkar från en rad olika länder.

–Det är grabbar som är mellan 15 och 20 år gamla. I april börjar vi träna utomhus, berättar han entusiastiskt.

Trots vinterkylan går vi ut en sväng på konstgräsplanen. Denna kväll pågår ingen träning men strålkastarna är på. En ung kille och en liten grabb dribblar på planen, som sopats ren från snö. Det är svårt att tro, men april är inte långt borta.

– Vi började jobba med det här i höstas. I vår blir det verklighet, säger Marcelo Soto.

I dag vill alla fotbollsklubbar ha konstgräs. Bra för spelarna, men det finns risker för miljön.

Konstgräs – en miljöfara

De nya konstgräsplanerna blir ett lyft för Vårbergs IP och för IFK Stockholm. Men konstgräs är också ett miljöhot.

I dag finns cirka 90 konstgräsplaner i Stockholms stad, och de lär bli fler. Trycket från fotbollsklubbarna är stort.

– Alla hävdar att det inte går att satsa på en verksamhet utan konstgräs. Ingen vill spela på grus, säger Hans Eriksson, idrottsplanerare vid idrottsförvaltningen.

Men det finns ett stort problem. Fyllningen i konstgräs läcker stora mängder mikroplaster som kan skada livet i sjöar och hav.
Stockholms stad har, efter flera larm, bytt ut i stort sett alla konstgräsplaner med SBR-fyllning, det vill säga fyllning som består av återvunna bildäck. Idag finns bara två kvar, på Vårbergs IP och Hässelängens bollplan i Hässelby.

Filter i brunnarna

I stället har man satsat på EPDM (fyllning med nytillverkat industrigummi) och på TPE (termoplaster). Fördelen med det är att man har bättre kontroll över innehållet. Men enligt Svenska miljöinstitutet (IVL) läcker även dessa material mikroplaster.

– När vi anlägger nya konstgräsplaner sätter vi in filter i dagvattenbrunnarna. Men att det hjälper till 100 procent kan jag inte svära på, säger Hans Eriksson.

Korkfyllning testas

Under 2016 lade Stockholms stad konstgräs med miljövänlig korkfyllning på sju fotbollsplaner, bland annat i Solberga IP och Västberga IP. Nu utvärderar man hur de fungerar, bland annat när det gäller studs och rull.

– Ett problem är att de blir statiska när det är varmt och torrt, så att spelarna får stötar när de tar in målstolpar och stängsel. Enligt tillverkaren går det att undvika om man tvättar med vatten och såpa ett par gånger om året. Det ska nu testas, säger Hans Eriksson.

Fakta

IFK Stockholm är huvudklubb

IFK Stockholm är huvudklubb på Vårbergs IP, dit man kom 1975.

300–400 barn och ungdomar spelar fotboll här. Det finns också ett seniorlag.

Utöver fotboll spelas ishockey, hockeybockey och handboll på Vårbergs IP. Man utövar också friidrott.

Källa: IFK Stockholm, stockholm.se