ANNONS

Tjejkvällar har gett resultat

Nezze Can, Maria Aphrime och Dilara Can besöker Fittjapulsen flera gånger i veckan.
Nezze Can, Maria Aphrime och Dilara Can besöker Fittjapulsen flera gånger i veckan.
Klockan är strax efter åtta på tisdagskvällen och utanför fritidsgården Fittjapulsen har ett gäng killar samlats. Men de få hålla sig utanför – det är nämligen tjejernas kväll.
ANNONS

Två av Botkyrka kommuns åtta fritidsgårdar ordnar tjejkvällar. Målsättningen är att dra fler unga tjejer till gårdarna som traditionellt lockat fler killar. Fittjapulsen är en av dem och på tisdagar står tjejernas önskemål i fokus.

– Det är bra ledare här, kul att träffa nya tjejer och lokalen är fräsch. Men vi är här även när det inte är tjejkväll, säger Maria Aphrime.

Fritidsledaren Yvonne Klintebjer berättar att det främst är de yngre tjejerna som inte brukar vara här under vanliga kvällar.

– Det kan kännas lite stökigt ibland och en vanlig kväll tar killarna mer plats. Det borde egentligen finnas fler kvällar för tjejerna, säger hon.

Tjejkvällarna har kritiserats av FP och M i Botkyrka som ifrågasätter varför tjejerna tilldelas ett fåtal kvällar medan killarna dominerar alla andra dagar. Yvonne Klintebjer tycker att satsningen har varit ett lyckat initiativ som medfört att fler vågar besöka Fittjapulsen även andra dagar – och välkomnar politikerna på ett besök.

– Men vi som fritidsledare kan bli bättre på att fånga upp tjejerna och leda in dem i verksamheten även vanliga kvällar. Vi ska ha ett jämlikt samhälle men nu ser det ut som det gör. Grabbar tar plats och vuxna lär dem att plats. Vi vill stärka ungdomarna och få dem att känna sig trygga, vi behöver tjejkvällarna, säger Yvonne Klintebjer.

Runt 40 procent av besökarna på fritidsgårdarna är tjejer, men i de verksamheter som vänder sig till yngre vuxna sjunker siffrorna. Anki Andersson som är verksamhetschef för Ungdom och förening berättar att jämställdhetsarbetet går framåt men att det är svårare att behålla tjejerna i de öppna verksamheterna ju äldre de blir.

– Det finns säkert flera orsaker till det. Att de tröttnar eller har andra intressen, men även att de påverkas av rådande könsstrukturer och föreställningar om vad och var unga tjejer ska göra och vistas, säger Anki Andersson, som ändå tror att fler kvinnor kommer att lockas till mötesplatserna för unga vuxna.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.