Tjejverkstan stängd minst tre månader

Tjejverkstan har stängt. Något för att ersätta den kan komma i gång tidigast i mars.

– Ett uppehåll på några månader är för mycket i sammanhanget, säger Rolf Wasteson (V).

Tjejverkstan är stängd och det blir minst tre månaders glapp innan ny verksamhet kan öppna. Man har tagit emot tjejer, 12–18 år, och jobbat för att stärka deras självkänsla. 15 flickor gick dit regelbundet på slutet.

Men i höstas krävde Föreningen Mötesplats Järlahuset som drev den mer pengar. När fritidsnämnden sa nej ansåg föreningen sig tvungen att gå i konkurs. I höstas var budskapet att kommunen hade beredskap att ta över verksamheten.

– Vi försökte få konkursförvaltaren att driva verksamheten vidare februari ut, men de sa nej. Det har inte gått att hitta en förening som kan driva den med så kort varsel, säger fritidsdirektör Åsa Engwall.

Men i förra veckan hörde en privatperson, intresserad av att driva verksamheten, av sig till kommunen.

Nu tycks det finnas två möjliga vägar framåt. Att verksamheten blir kommunal och drivs av och på någon av de befintliga fritidsgårdarna. I så fall kan det bli nystart i mars. Men måste verksamheten handlas upp kan man öppna först i höst, enligt Åsa Engwall.

Rolf Wasteson (V) är missnöjd med det långa glappet.

– Det viktigaste är att få igång verksamheten så fort det går så att man inte ställer tjejerna på gatan.

Men Tobias Nässén (M), ordförande i fritidsnämnden, menar att tjejerna är välkomna till de övriga fritidsgårdarna så länge.

– Det är olyckligt, men vi har en bra ordinarie verksamhet.

Den 18 februari tas Tjejverkstan upp i kommunstyrelsens verksamhetsutskott.